Навални
На снимката: графит, изобразяващ Алексей Навални - "Героят на новата ера", в Санкт Петербург, Русия, 28 април 2021 г.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални създава международна организация за борба с корупцията. Най-богатият човек в Украйна пък изоставя медийния си бизнес, за да се съобрази със закон за ограничаване на влиянието на олигарсите.

Навални създава международна антикорупционна организация

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който в момента се намира в затвора, днес обяви създаването на международна организация за борба с корупцията – година след като неговата Руска антикорупционна фондация (АКФ)  беше обявена за екстремистка, предаде „Ройтерс“.

В канала на Навални в Telegram, в който се предават съобщения на поддръжниците му чрез адвокати, на които е разрешен контакт с него, се казва, че в консултативния съвет на фонда ще участват бившият белгийски премиер Ги Верхофстад, политологът Франсис Фукуяма, носителката на наградата „Пулицър“, журналистката и историчка Ан Апълбаум и съпругата на Навални, Юлия Навална.

Навални стана известен, като използва фондацията си, за да направи каталог на богатството на висши руски служители в поредица от язвителни и широко гледани видеоклипове, и се превърна в най-яростния критик на президента Владимир Путин.

Миналогодишното съдебно решение, с което фондацията беше обявена за незаконна, на практика забрани на неговите съюзници да участват в избори и даде на властите правото да вкарват в затвора активисти на АКФ и да замразяват банковите им сметки, като по този начин прекъснаха възможността на фондацията да получава дарения от поддръжници.

Днес в социалните мрежи Навални заяви, че новият Международен антикорупционен фонд ще бъде „напълно прозрачен и разбираем“ и че първите му средства ще бъдат наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта в размер на 50 000 евро (50 000 долара), която Европейският парламент му присъди миналата година.

„Както винаги, ние разчитаме на вашата помощ и подкрепа и обещаваме, че ще работим добре“, е цитиран Навални.

Навални беше вкаран в затвора през 2020 г. за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция при завръщането си от Германия, където се възстановяваше след почти фатално отравяне в Русия с нервнопаралитичен токсин от съветската епоха.

Тази година той беше осъден на още девет години затвор за измама и неуважение към съда – обвинения, които според него са били изфабрикувани, за да бъдат осуетени политическите му амбиции.

Най-богатият човек в Украйна изоставя медийния бизнес

Най-богатият човек в Украйна, Ринат Ахметов, заяви днес, че неговата инвестиционна компания ще излезе от медийния бизнес, за да се съобрази с приетия миналата година закон за ограничаване на влиянието на олигарсите, съобщи „Ройтерс“.

В изявление, изпратено до Ройтерс, Ахметов заяви, че „Медия Груп Украйна“ ще предаде лицензите за своите телевизионни канали и печатни медии на украинската държава и ще прекрати дейността си в онлайн медиите.

Ахметов заяви, че неговата инвестиционна компания „Ес Си Ем Украйна“ не е в състояние да продаде медийния си бизнес при пазарни условия поради войната на Русия в Украйна в шестмесечния срок, предвиден от закона за продажба на медийни активи, собственост на олигарсите.

„Като най-голям частен инвеститор в украинската икономика, многократно съм заявявал, че никога не съм бил и няма да бъда олигарх“, увери днес Ахметов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук