Навални
На снимката: графит, изобразяващ Алексей Навални - „Героят на новата ера“, в Санкт Петербург, Русия, 28 април 2021 г.

Деветгодишната присъда на опозиционния лидер Алексей Навални беше потвърдена от руски съд днес. Предстои Навални да бъде преместен от наказателна колония в строго охраняем затвор.

Критикът на Кремъл беше осъден по обвинения в злоупотреби с дарения за политическите му организации през март т.г. Според руският съд Навални измамил поддръжници, като е търсил дарения, за да се кандидатира за президент.

Опозиционният лидер беше отровен с нервнопаралитичен агент през лятото на 2020 година. Мнозина обвиняват именно Кремъл за въпросното отравяне, квалифицирайки го като опит за убийство. След дълго възстановяване в Германия, Навални се завърна в родната си Русия през януари 2021 година. Веднага след това беше арестуван.

Адвокатите на Навални определиха присъдата като политически мотивирана, а самият той използва съдебното заседание днес, за да отправи остри критики срещу руския президент Владимир Путин заради войната в Украйна.

„Това е глупава война, изградена от лъжи. Един луд е впил ноктите си в Украйна,“ каза Навални, прекъсван многократно от съдията, който всячески се опитваше да му отнеме думата.

Според говорителя на Навални Кира Ярмиш „мястото, където трябва да бъде преместен той, е известно с това, че затворниците са измъчвани и убивани“, написа тя в Twitter.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук