На снимката: председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и американският президент Джо Байдън.

Съвместно изявление относно европейската енергийна сигурност направиха днес Европейската комисия и САЩ. Изявлението беше публикувано на сайта на Европейската комисия.

Русия демонстрира, че е ненадежден доставчик, спирайки газа на България

„Русия демонстрира, че е ненадежден доставчик на енергия за Европа, чрез необосновани и неприемливи действия като спирането на електроенергията и природния газ за Финландия, спирането на износа на природен газ за Полша и България и заплахата с подобни действия срещу други европейски държави. Европейската комисия и Съединените щати осъждат енергийното изнудване на Русия и потвърждават ангажимент си за укрепване енергийната сигурност на Европа“, започва изявлението.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също коментира темата днес, по време на свое изказване пред Световния икономически форум в Давос. “Русия се опита да ни притисне, например, прекъсвайки доставките на газ на България и Полша, а след това и на Финландия. Виждаме обаче, че тази война и това поведение, само засилиха решителността на Европа спешно да се отърве от зависимостта от руските изкопаеми горива”, каза тя.

Полагат се усилия за диверсификация

“В цяла Европа, от скандинавските страни до Балканите, се полагат усилия за диверсификация на доставките и намаляване на зависимостта от руския газ. От 2020 година Финландия е свързана с Естония чрез Balticonnector – проект, подкрепен от Европейската комисия, който повишава сигурността на доставките за Финландия и региона.

Освен това, на 1 май газовият интерконектор Полша-Литва започна своята търговска експлоатация, което засили възможностите и устойчивостта на целия балтийски газов пазар. Този проект също беше подкрепен – чрез Механизма за свързване на Европа на Европейската комисия”, продължава съвместното изявление на Европейската комисия и САЩ.

Механизмът за свързване на Европа (МСЕ) е инструмент на ЕС за финансиране на инвестиции в инфраструктура на европейско равнище. Инвестициите по МСЕ запълват липсващите връзки в енергийния, транспортния и цифровия стълб на Европа.

„Партнираме си!“

“Европейската комисия и Съединените американски щати разбират спешността от предприемането на решителни действия за намаляване вноса на енергия от Русия. Партнираме си в справянето с тези предизвикателства в рамките на нашата съвместна работна група по енергийна сигурност, обявена от президентите Байдън и Фон дер Лайен на 25 март.

Чрез работната група ще продължим да работим за диверсификация на доставките на природен газ в Европа. Едновременно с това ще ускорим инсталирането на системи за енергийна ефективност и интелигентни технологии в европейските домове и предприятия, на електрическо отоплението и ще увеличим производството на чиста енергия, за да се намали изцяло търсенето на изкопаеми горива”, казва се още в съвместното изявление.

Финландия и втечнения газ

“Като важна стъпка към реализирането на целите на работната група, Европейската комисия и САЩ приветстват договора на Финландия за плаващ терминал за внос на втечнен природен газ от доставчик от САЩ, който ще започне да функционира преди края на тази година”, завършва съвместното изявление на ЕК и САЩ.

На 20 май т.г. разбрахме, че Финландия е договорила десетгодишен план за изплащане на терминал за втечнен газ. В същия ден стана ясно, че “Газпром” са информирали финландската държавна енергийна компания „Gasum“, че доставките на природен газ от Русия за Финландия ще бъдат прекратени в събота, 21 май.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук