Бени Ганц, Бенямин Нетаняху
На снимката: Бени Ганц и Бенямин Нетаняху

Кнесетът (израелският парламент) прие на първо четене законопроект, предложен от опозицията, относно предсрочното разпускане на 23-тия еднокамарен парламент. В хода на поименно гласуване 61 депутати гласуваха „за“, 54 „против“ документа, съобщава ТАСС.

Пленарната сесия на камарата беше излъчена от израелския държавен парламентарен телевизионен канал.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху отказа да приеме бюджета и да поднови споразумението за споделяне на властта в коалиция с партията на „Синьо-белите“ на министъра на отбраната Бени Ганц.

С днешното решение израелския Кнесет проправя пътя за поредни предсрочни избори, които ще бъдат четвърти национален вот от две години насам. Официалното гласуване за разпускане на парламента ще се състои най-скоро следващата седмица.

Какво следва

Законопроектът за разпускане на Кнесета предстои да бъде одобрен от комисия, контролирана от синьо-бялата партия, и след това да премине още два вота, преди страната да може да определи дата за следващите избори. Ако законодателството бъде прието без закъснение, израелците ще трябва да се върнат на урните през март или април, според „Спутник“.

Спешният бюджет – ябълката на раздора между Ганц и Нетаняху

Нетаняху обвини по-рано опозицията, че се опитва да „въвлече държавата Израел в ненужни избори“, заявявайки, че сега „е време за единство“. Разколът в коалицията обаче настъпи, когато той отказа да приеме спешния бюджет за две години, след като неговият съперник и коалиционен партньор Бени Ганц поиска от премиера да подготвят и представят бюджета за 2021 г. на Кнесета за одобрение не по-късно от началото на декември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!