Бучковски
Бившият македонски премиер Владо Бучковски ще бъде специален пратеник на македонското правителство за България

Специалният представител на правителството на Северна Македония за България, Владо Бучковски, възприема като предизвикателство назначаването си на този пост. В интервю за ТВ 24 бившият македонски министър-председател изрази увереност, че страната ще успее в усилията си за начало на преговорите с ЕС.

„Близо сме до намирането на изход. Недопустимо е да ни унижават, нашите червени линии са определени, ясно е в каква посока трябва да се намерят решенията. Харесвам определението на Османи /македонски политик от албански произход – бел. ред./, че трябва да си върнем доверието в процеса. Процесът е нарушен“, заяви Бучковски

Според него държавата няма друга мисия. Той призова към търпение, за да може този въпрос да бъде решен сега. Бучковски каза, че не очаква промени на политическата сцена в България. Екипите работят, водят се преговори и се търсят решения, подчерта той.

Специалният пратеник е категоричен, че няма нищо тайно, но очевидно „някой се опитва да нажежи обстановката“ в държавата.

„Проблемът с македонския език датира още от началото на сключването на Договора за добросъседство, тъй като българската страна настоява винаги да се използва „езиковата клауза“, когато се споменава македонският език, което вече е отстъпка от страна на Македоия“, смята Бучковски.

Относно термина „обща история“, той обясни, че анализите на Договора показват, че България е постигнала признание, „че сме имали обща история, а ние получихме признание, че сме два различни народа“.

На 1 декември македонското правителство назначи бившият премиер Владо Бучковски за специален пратеник за България. Университетският професор и бивш председател на СДСМ смята, че РС Македония няма друга алтернатива освен членството в Европейския съюз и че премиерът Зоран Заев се бори за европейското бъдеще на родината си „в духа на европейските ценности“.

57-годишният Владо Бучковски бе министър на отбраната в ширококоалиционния кабинет на премиера Любчо Георгиевски от 13 май до 26 ноември 2001. От 1 ноември 2002 до декември 2004 година отново влиза в правителството като министър на отбраната. От от 15 декември 2004 г. до 26 август 2006 г. бе министър-председател на Македония.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!