Палестинци се разхождат по повреден път в бежанския лагер "Дженин" на Западния бряг
Палестинци се разхождат по повреден път в бежанския лагер "Дженин" на Западния бряг/ Снимка: АП/БТА

Израелските военни обявиха, че са открили тленните останки на трима от заложниците, отвлечени от групировката „Хамас“ в Ивицата Газа. Смята се, че те са били убити още при нападението в южен Израел на 7 октомври, съобщава БНР.

Израелският военен говорител Даниел Хагари заяви, че тримата са били идентифицирани и посочи, че те са загинали още при атаката по време на музикалния фестивал „Нова“ кибуца Реим на 7 октомври, а телата им са били отнесени в Ивицата Газа.

„Изразяваме дълбоко съчувствие на семействата в този труден момент. Камък върху камък няма да остане. Ще направим всичко възможно, за да открием заложниците и да ги приберем“, добави Хагари.

Тленните останки са били открити при среднощна операция, предприета след получени сведения от „разпити на терористи“.

В Ивицата Газа продължават боевете на север – при Джабалия. Според очевидци, израелските сили атакуват с танкове и самолети жилищни райони и разрушават с булдозери къщи и магазини по пътя си. Продължава израелската операция и в южната част на анклава, в района на Рафах, като вече повече от 600 хиляди палестинци са напуснали града.

Палестински боец е бил убит, а други осем души са били ранени при израелска въздушна атака в бежанския лагер „Дженин“ в окупирания Западен бряг. Поразен е комплекс, който се е използвал за оперативен център от палестинските бойци.

По данни на Агенцията на ООН за подпомагане и трудоустройство на палестинските бежанци около 23 600 души от обитателите на лагера са регистрирани бежанци – тоест хора, които или са избягали, или са били прогонени от домовете си по време на войната през 1948 г. около създаването на Израел, или са потомци на такива хора, съобщава БТА.

Западният бряг е сред териториите, окупирани от Израел през войната в Близкия изток от 1967 г. Палестинците искат тази зона да се превърне в ядро, около което да възникне независима палестинска държава.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук