неврофиброматоза
Крепостта "Царевец" във Велико Търново/ Снимка: БТА

За първи път България се включи в глобалната инициатива „Да осветим НФ“, посветена на борбата срещу заболяването неврофиброматоза (НФ), осветявайки знакови сгради в няколко града в страната.

Националният дворец на културата в столицата бе осветен в синьо, , крепостта „Царевец“ във Велико Търново, Пантеонът на възрожденците в Русе и Часовниковата кула в Разград в синьо и зелено.

Инициативата „Да осветим НФ“ се организира всяка година на 17-и май – Световния ден за повишаване на осведомеността относно НФ, в десетки държави, като през тази година и България се включва в нея. Тя е свързана с осветяване в синьо и зелено – официалните цветове на НФ, на символни сгради, паметници и инфраструктурни обекти, обясни за БТА Никола Газдов, член на Управителния съвет на „Children’s Tumor Foundation Europe“ (Европейска детска туморна фондация).

НДК
Националният дворец на културата/ Снимка: БТА

Макар НФ да се класифицира като рядко генетично заболяване, то засяга повече от 3500 българи и над 4 млн. души по света, допълни Газдов.

НФ се отнася към група генетични състояния, причиняващи развитие на тумори по нервите в цялото тяло, които могат да причинят слепота, глухота, костни аномалии, обезобразяване, затруднения в обучението, инвалидизираща болка и рак.

неврофиброматоза
Часовниковата кула в Разград/ Снимка: БТА

„Понастоящем няма лечение за неврофиброматозата. Благодарение на упоритата работа на учени и изследователи от цял свят – и с подкрепата на множество донори, включително на „Children’s Tumor Foundation“ – в последните години има много обещаващ напредък в борбата срещу НФ“, обясни Газдов.

Д-р Иван Чакъров от Клиниката по детска клинична хематология и онкология в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ каза в интервю за БТА, че липсата на единно звено за лечение и навременната диагностика са големите проблеми пред децата, засегнати от неврофиброматоза.

неврофиброматоза
Пантеонът на възрожденците в Русе/ Снимка: БТА

Целта на кампанията „Да осветим НФ“, в която тази година се включи и България, е да повиши осведомеността и да информира за ползите от финансиране на научните изследвания в областта на неврофиброматозата и редките генетични заболявания.

Досега стотици забележителности по целия свят ни помогнаха да хвърлим светлина върху това рядко генетично заболяване, посочиха от Европейската детска туморна фондация (Children’s Tumor Foundation Europe), която организира „Да осветим НФ“. Сред тях са символни локации като Ниагарския водопад, Емпайър Стейт Билдинг, Лондон Бридж и др. През 2023 година инициативата е осъществена в редица градове в САЩ, Австралия, Канада, Китай, Великобритания, Гърция, Италия, Ирландия, Сингапур и Испания.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук