Филипините

Жертвите от тайфуна „Рай“ вече достигнаха 375 души. Мощната буря, която удари Филипините в четвъртък,с ветрове от около 195 км/ч, предизвика евакуацията на около 400 000 души от югоизточните острови на страната, пишат от Би Би Си. 

Най-малко 500 души са ранени, а 56 други са обявени за изчезнали от местната полиция.

Спасителните екипи са описали покъртителни сцени. Засега обаче установяването на мащаба на последствията е трудно, тъй като комуникацията с редица области е прекъсната. Има опасения, че свлачищата и наводненията може да са отнели и повече човешки животи.

„Много райони нямат ток, нямат комуникации, много малко вода“, каза председателят на Червения кръст на Филипините Ричард Гордън пред Би Би Си.

„Има някои области, които изглеждат като бомбардирани по-лошо от Втората световна война.“

Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец отправи спешен апел с искане за 20 милиона швейцарски франка (£16 милиона; 22 милиона долара) за финансиране на дългосрочни усилия за подпомагане.

„Екипи за спешна помощ на Червения кръст съобщават за сърцераздирателни гледки в крайбрежните райони“, каза Гордън. „Домове, болници, училища и обществени сгради са разкъсани на парчета.“

На място са доброволци, които оказват спешна помощ „за хора, които са загубили всичко, което са имали“, каза той.

Хиляди военнослужещи, служители на бреговата охрана и пожарникари са разположени в най-тежко засегнатите райони на страната, за да подпомогнат усилията за търсене и спасяване. Военни самолети и военноморски кораби доставят помощ в най-тежко засегнатите райони.

Междувременно президентът на Филипините Родриго Дутерте проведе въздушна инспекция на районите, опустошени от бурята. Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи от неговите помощници, показват значителни щети на островите Сиаргао, Динагат и Минданао.

Губернаторът на островите Динагат Арлийн Баг-ао заяви във Фейсбук, че регионът е бил „изравнен със земята“ от тайфуна.

„Полетата и лодките на нашите фермери и рибари са унищожени“, каза тя в съобщението, цитирано от новинарския сайт Rappler. „[Ние] изгубихме домовете си. Стените и покривите бяха унищожни… Имаме намаляващи запаси от храна и вода.“

Тя каза, че щетите „напомнят, ако не и по-лоши, когато Йоланда удари нашата провинция“.

Повече от 6000 души загинаха, когато тази буря – известна още като тайфун Хайян – удари страната през 2013 г. Това остава най-смъртоносната буря в историята на страната.

Средно около 20 бури и тайфуни удрят Филипините всяка година.

Това е най-мощната буря, ударила Филипините през 2021 г. и идва късно в сезона на тайфуните в региона – като повечето циклони се развиват между юли и октомври.

Учените отдавна предупреждават, че повишаващите се глобални температури, предизвикани от климатичните промени, причинени от човека, карат тайфуните да стават по-мощни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук