Каталунският регионален парламент гласува да обяви независимост от Испания, а испанският Сенат одобри пряко управление в региона и даде на Мадрид правото да приложи член 155 от конституцията.

Независимостта бе подкрепена от 70 депутати,  10 гласуваха „против”, а двама се въздържаха. Депутатите от опозицията излязоха от залата преди гласуването, което бе тайно,  в знак на протест.

Мярката призовава за прехвърляне на законни правомощия от Испания към независима Каталуния. Испанският конституционен съд обаче вероятно ще го обяви за незаконен, а малцина в международната общност ще признаят каталунската държавност.

Хиляди хора гледаха процеса на гласуване и преброяването на живо на големи екрани пред каталунският парламент в Барселона. След обявяването на крайния резултат имаше бурни аплодисменти.

Испанският премиер Мариано Рахой призова за спокойствие и допълни в социалната мрежа Туитър:

„Върховенството на закона ще бъде възстановено в Каталуния”.

От своя страна задействането на чл. 155 позволява на Мадрид да премахне каталунското правителство, да създаде технократско правителство и да свика нови регионални избори. Рахой заяви, че временният контрол над Каталуния може да продължи до шест месеца.

Малко след гласуването в регионалния парламент Сенатът на Испания направи безпрецедентна стъпка да одобри мерки, позволяващи на испанското правителство да наложи пряко управление над Каталуния. Този ход бе подкрепен с 214 гласа „за” и 47 „против”, като предостави на премиера Мариано Рахой пакет от извънредни правомощия за потискане на каталунската независимост. Мярката ще влезе в сила след публикуването й в правителствения регистър, което се очаква да се случи в петък вечер.

Предстои провеждането на извънредно правителствено заседание. На него кабинетът ще гласува отстраняването на Пучдемон и други членове на каталунските регионални власти. Междувременно испанската прокуратура обяви, че ще повдигне обвинения за бунт срещу всички, подкрепили независимостта в каталунския парламент.

Мерките включват отстраняване на каталунски лидери, а испанското правителство да поеме контрола върху финансите, полицията и публичните медии в региона.

Местни медии цитират източник на испанската прокуратура, който твърди, че следващата седмица ще бъдат повдигнати обвинения срещу лидера на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон. Той бе бъде обвинен в опит за метеж. След това съдът ще реши дали да приеме обвиненията срещу Пучдемон. Според испанското законодателство престъплението за „метеж“ се наказва със затвор до 30 години.

Председателят на  Съвета на ЕС Доналд Туск написа в  Туитър,  че „нищо не се е променило” за блока и че Испания остава единственият събеседник на Общността.  Той е сигурен, че днес няма да бъде единственият, който призовава за диалог и аргументация, вместо за насилие.

В четвъртък лидерът на Каталуния изключи възможността за предсрочни избори, като начин за разрешаване на кризата. Говорейки в Барселона той заяви, че е това е действие, което би следвало да бъде взето от Мадрид. Очакваше се Пучдемон да обяви общи избори за Каталуния, за да  прекрати плановете на Мадрид да управлява директно отцепния регион.

Припомняме, че Испания е в размирици след спорния референдум на 1 октомври, обявен за невалиден от Конституционния съд на страната. Над 90% обаче от участвалите в допитването се обявиха за отделяне от Испания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук