Днес ще се проведе извънредно заседание на косовския парламент по искане на опозицията. Искането е по повод предложенията на президента Хашим Тачи „за корекция на границите“.

Председателят на парламента Кадри Весели „очаква продължителни дебати в пленарната зала“. Депутатът от опозиционната Социалдемократическа партия Дардан Сейдиу ще поиска приемането на резолюция, която ще забрани на всеки, включително и на президента, да преговаря за териториалната цялост на Косово. Ръководителят на Парламентарната група на Демократическия съюз Абдулах Хоти призова участниците в управляващата коалиция партии, също да подкрепят тази резолюция.

Срещу призивите на Тачи за договаряне със сръбския президент Александър Вучич за корекция на границите се обяви и партията на премиера Рамуш Харадинай – Алиансът за бъдещето на Косово, както и тази на вицепремиера Фатмир Лимай – Инициатива за Косово.

След заседанието на правителството вчера, 3 септември, косовският премиер Рамуш Харадина подчерта, че никой от тези, които ще отпътуват в Брюксел, няма мандат да поставя под въпрос териториалната цялост на Косово. На заседанието беше обявен съставът на правителствената делегация за преговорите със Сърбия.

Харадинай заяви, че това право не е нито на ръководителя на косовската правителствена делегация, която ще говори за нормализиране на отношенията с Белград Фатмир Лимай, нито на който и да било друг. „Никой няма мандат да поставя под въпрос територията на Косово. Нищо не се променя в принципа на териториалната цялост с решението на правителството. Не искаме да избягваме нито един параметър от договора. Те (правителството делегация) нямат право да вземат противоконституционно решение“, заяви косовският премиер.

Харадинай създаде правителствен екип, който ще води преговорите за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, които трябва да продължат в Брюксел на 7 септември. Ръководител на екипа за преговори в Брюксел ще бъде вицеприемиерът Фатмир Лимай, негов заместник е другият вицепремиер Енвер Ходжай, докато членове на делегацията са министърът на външните работи Беджет Пацоли, министърът на държавната администрация Махир Ягчилар, министърът на диаспората Дардан Гаши и досегашният главен представител на кабинета в преговорите със Сърбия Авни Aрифи. Харадинай предлага в състава на косовската делегация в Брюксел да има по един представител на опозиционните партии на албанците в парламента, както и експерт от неправителствения сектор.

Въпреки всичко главен преговорящ според медиите в Прищина остава президентът Хашим Тачи, който е най-големият привърженик – заедно със сръбския президент Алещксандър Вучич – на размяната на територии. Тачи нарича тази възможност „корекция на границата със Сърбия“, докато Вучич предпочита термина „разграничаване с Косово“.

Въпреки напрежението и в Прищина, и в Белград шефката на евродипломацията Федерика Могерини гледа с оптимизъм на преговорния процес за решаване на спорните въпроси между Косово и Сърбия. По думите ѝ ЕС “трябва да продължи работата на Балканите и с Балканите с решителност, издръжливост и твърдоглавост“ и допълни, че „миналата година беше невероятно интензивна“ и че „следващите месеци ще бъдат още повече решаващи“.“Позволете ми да си играя с датите, защото следващата година, 2019 г., се навършват 20 години след края на войната в Косово: Вярвам, че е време най-накрая да приключи този конфликт“, каза Могерини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!