Съветът за сигурност на ООН планира извънредно заседание заради протестите в Иран, при които загинаха десетки демонстранти. Постоянният американски представител в ООН Ники Хейли поиска ситуацията в ислямската република да бъде обсъдена и на Съвета за правата на човека в Женева. Хейли опроверга твърденията на Техеран, че събитията са организирани с външна намеса, тя е категорична, че протестите в Иран са спонтанни.

Същото изявление направи и говорителят на Белия дом Сара Хъкъби Сандърс, която заяви, че международната общност „не може да си мълчи“, докато срещу хората на улицата се използва сила. Съединените щати се надяват да видят зачитане правата на гражданите и прекратяване подкрепата за терористични групировки, каза Сандърс, като в същото време не изключи Държавният департамент на САЩ да наложи нови санкции на Иран като наказателна мярка срещу нарушаване на човешките права на протестиращите.

По време на протестите в Иран през 2009-а година администрацията в началото се въздържа от явно вземане на страна, но Вашингтон веднага след надигането на протестната вълна даде ясно да се разбере, че САЩ са на страната на протестиращите.
протестиращите, че Америка е на тяхна страна. Според наблюдатели това може да
даде повод на Техеран да определи гражданското недоволство като подтикнато от САЩ.

Извън темата за Иран постоянният американски представител в ООН Ники Хейли съобщи, че САЩ  имат информация, че Северна Корея вероятно подготвя ново ракетно изпитание. „Надявам се това да не се случи. Ако обаче се случи, трябва да
наложим още по-сурови мерки на севернокорейския режим“, каза тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!