Простреляха извършителя на снощния атентат в Брюксел
Снимка: БТА

Полицията в Брюксел е ликвидирала мъжа, който уби двама шведи при атентат в понеделник вечерта.

По-рано тази сутрин е бил получен сигнал, че нападателят се намира в кафене в квартал „Скарбек“, близо до мястото, където е живеел в белгийската столица. Полицията е открила автомата „Калашников“, с който снощи той е стрелял.

Според данни на белгийските власти терористът е Абдесалем Л., роден на 1 септември 1978 г., тунизийски гражданин. През 2019 г. той е подал молба за бежанец, която е била отхвърлена година по-късно. За него е имало сведения, че е радикализиран и извършва съмнителни дейности. Проверката по тези твърдения не е довела до резултат. След отхвърлянето на молбата му той се е укрил и заради това не е било възможно да бъде върнат обратно в Тунис.

Снощи той откри стрелба по трима шведски граждани, от които двама загинаха, а третият бе приет в болница с тежки наранявания, припомня БТА. Нападателят обяви принадлежност към терористичната група „Ислямска държава“, поела отговорност за атентатите в Брюксел от 2016 година.

В изявление белгийският премиер Александер де Кро посочи, че полицейското присъствие в белгийската столица е повишено.

„Терористите никога няма да успеят в намерението си. Никога няма да успеят да подчинят нашите свободни общества, с омразата и насилието те показват само безсилие, тероризмът никога няма да ни победи“, заяви Де Кро.

В страната е обявена предпоследна степен на опасност от атентат, а в Брюксел равнището е определено на най-високото – четвърта степен. Училищата и общественият транспорт в Брюксел днес работят, но гражданите са призовани за повишена бдителност.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук