Най-малко 33 души са загинали, а десетки са ранени, след пожар в анимационно студио в японския град Киото, съобщават местни власти, цитирани от Би Би Си.

Полицията съобщи, че 41-годишният заподозрян е влязъл в анимационното студио в Киото в четвъртък сутринта и е разлял бензин преди да го запали.

Заподозреният е задържан и е бил откаран в болница с тежки наранявания.

Японският премиер Шинзо Абе каза, че инцидентът е „твърде ужасен за да бъде описан с думи.“

Това е един от най-тежките инциденти, взел човешки жертви в Япония след Втората световна война.

Полицията е открила и ножове на мястото, казват местните медии. Общественият оператор NHK каза, че подпалвачът е бил чут да крещи „Умрете!”, докато подпалвал сградата.

Очевидци описаха силна експлозия, последвана от огнен ад, който бързо е погълнал сградата.

Служителят в анимационното студио Казухиро Хаяши свидетелства, че повечето от жертвите са се намирали на стълбите на последния етаж, където очевидно са пропаднали, опитвайки се да избягат.

Пожарникарите заявиха, че са намерили 33 тела, два на първия етаж, 11 на втория етаж и 20 на стълбите от третия до последния етаж, каза той.

Около 36 души са в болница, някои в критично състояние, се казва в доклада. Около 70 души са били в сградата, когато пожарът е започнал.

Подпалвачът на анимационното студио в Киото е заявил, че го е направил заради кражба на романа му.

В четвъртък сутринта той поля с бензин първия етаж на сградата и я подпали. Няколко минути след това той бе задържан от полицията.

Според съобщения задържаният подпалвач не е бивш служител на студиото, но очевидци твърдят, че той е бил много ядосан на анимационното студио.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!