срок на годност

16 000 изделия с изтекъл срок на годност са били на косъм да поемат към търговската мрежа. И голяма част от тях за деца. Шоколадови яйца, Дядо Коледа, бонбони и други сладки изкушения, които са били годни за консумация преди цели 5 години, са били иззети от служители на отдел „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас от магазин и склад за търговия на едро и дребно.

При проведените процесуално-следствени действия е установено, че е заличен срокът на годност на производителя и поставен нов от служители на бургаската фирма. Иззети са печати, мастило, датчици и други пособия, използвани за поставяне на преправените срокове на годност. Фабричните срокове се заличавали, чрез изтриване с ацетонови разтвори или чрез поставяне на стикер с подправен такъв.

В склада и магазина на фирмата са констатирани огромни количества подправена стока – над 4 000 артикули с манипулиран срок. Открити са и над 16 000 изделия с изтекла годност. Предстояло на тях да бъдат поставени нови срокове на годност и пуснати на пазара. Същите са поставени под забрана за реализация от страна на БАБХ и предстои да бъдат унищожени.

При извършена проверка в търговски обекти на територията на Бургас в пет магазина от бургаска търговска верига са намерени и иззети от горепосочените стоки с изтекъл срок на годност.

Образувано е досъдебно производство под надзора и ръководството на Бургаска районна прокуратура. Работата по случая продължава с извършване на необходимия брой експертизи и установяване произхода и качеството на хранителните продукти.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук