държавен бюджет

Очаква се правителството да обсъди актуализацията на бюджета. Коалиционен съвет също ще обсъди параметрите на актуализацията. Срещата в лидерски формат трябваше да се проведе вчера, но заради разминаване между финансистите на отделните формации беше отложена с ден.

Най-голямото разходно перо са пенсиите, които трябва да бъдат актуализирани от 1 юли с 10 на сто и след това преизчислени от 1 октомври.

„720 000 пенсионери ще получат преизчисляване на пенсиите от октомври“, потвърди вицепремиерът Асен Василев.

Индексация на пенсиите и преизчисляването им през октомври, както и по-високи заплати в част от министерствата срещу оптимизация на персонала са сред заложени мерки, макар и коалиционните партньори да не са убедени около това дали става дума за действителни реформи.

Увеличение на заплатите в публичния сектор на калпак няма да има.

Тази вечер от 19 ч.  управляващите се събират на Коалиционен съвет, за да опитат да постигнат съгласие за параметрите на актуализацията на бюджета.

На проведения вчера финансов експертен съвет на партиите от управляващата коалиция до разбирателство не се стигна. От „Има такъв народ“ критикуваха липсата на реформи в проекта за актуализация на бюджета, „Демократична България“ внесоха нови предложения – за изграждане на детски градини и за поемане от страна на държавата на половината от цената на картите за градски транспорт.

„Продължаваме промяната“ настояват между първо и второ четене да няма промени, за да може актуализацията да бъде приета в срок.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук