Асен Василев
На снимката: Асен Василев

Финансовото министерство няма да увеличава възнагражденията в публичния сектор „на клапак”, с 5, 10 или 15%. Това ще се случва само след реформи в съответните звена. Това заяви министърът на финансите Асен Василев при обсъждането на актуализацията на бюджета в тристранния съвет, съобщи БНР.

Още през изминалата седмица вицепремиерът заяви, че в различни министерства като тези на вътрешните работи и на отбраната се работи по реформи, което пък ще позволи на служителите да получат повече пари за възнаграждения. Средствата ще идват от специално създадения фонд с над 300 милиона лева, предназначени за увеличение на заплатите на чиновниците срещу реформи.

„Министерството на вътрешните работи доста активно работи по много сериозен проект, който включва отделяне на Пожарната от самото министерство, преструктуриране на районните управления, така че да се спести от администрация, преструктуриране на част от главните дирекции.“

Василев обясни, че засега не е предвидено увеличение на заплатите за всички служители без предприемане на никакви действия.

„Подоходна политика в традиционния ѝ вид – вдигаме с 10%, или с 5%, или с 15% на всички служители заплатите, не е предвидена в тази актуализация и Министерството на финансите е против предвиждането на такава политика“, каза Асен Василев.

В рамките на Тристранния съвет беше обсъдена актуализацията на бюджета, но тя не получи одобрението нито на бизнеса, нито на синдикатите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук