Огнян Герджиков, служебен премиер

Служебният премиер Огнян Герджиков обяви публично, че поема отговорност кабинетът му да излъчи кандидат за български еврокомисар.Това обаче ще се случи, само ако след изборите на 26-и март страната ни не съумее да излъчи своевременно правителство.

„На служебно правителство не отива много да излъчва еврокомисар, тъй като се смята, че това е едно политическо назначение. От друга страна обаче, България губи с това, че няма свой представител в ЕК. С президента Радев стигнахме до следното споразумение – ако след изборите, след 10 дни България не съумее да излъчи своевременно правителство, тогава трябва нашето служебно правителство да излъчи еврокомисар. И аз поемам отговорността за това”, заяви Герджиков.

Дали обаче решението на Герджиков не идва със закъснение? Постът за български еврокомисар е вакантен от началото на годината, откогато Кристалина Георгиева се присъедини към екипа на Световната банка. Редица имена бяха спрягани по жълтите павета да заемат поста, въпреки че не се стигна до реална кандидатура. Сред тях са Меглена Кунев, Гергана Паси, както и бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. Ескпосланикът ни обаче бързо отпадна от „битката” за поста, след като на 28 февруари бе задържана от полските власти на летището във Варшава. По думите й причината е „случайно” попаднала у нея скъпа козметика от безмитната зона на стойност близо 400 долара.

Така все още не е ясно кой ще бъде новият ни еврокомисар, а спряганите за поста имена станаха с едно по-малко.

Междувременно, служебният премиер Огнян Герджиков призова днес бъдещите народни представители да се обединят в непосягането върху започнала вече подготовка за българското председателство на Съвета на Европа и отговарящите за това екипи.

„Тези екипи са сформирани от подготвени хора, можещи, мотивиращи, знаещи хора. Трябва да ги оставим да работят на спокойствие, за да подготвим председателството така, както можем”, посочи още Герджиков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!