На последното си заседание за годината Министерският съвет определи размер на минималната месечна работна заплата (МРЗ) от 1 януари в размер на 780 лева. Това обяви на брифинг вицепремиерът по социалната политика Лазар Лазаров.

„Размерът на минималната работна заплата ще се повиши с 9,9% спрямо сегашната ѝ стойност. При определянето на новия ѝ размер са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда и възможностите на държавния бюджет“, каза министърът.

„Увеличението на МРЗ ще струва на бюджета за една година малко над 300 млн. лева. Покачването на минималната заплата осигурява възможност за компенсиране на нарастването на инфлацията през годината“, допълни той.

По думите му предлаганият нов размер на минималната работна заплата ще „допринесе за намаляване на бедността сред работещите и на неравенствата в разпределението на доходите“.

По този начин се създават условия за прилагане на механизъм за определяне на минималната работна и отчитане на референтни стойности, съобразно директивата за адекватни минимални заплати, посочи още Лазаров.

Той припомни, че оригиналното предложение на Министерския съвет беше размер на МРЗ от 770 лв., което отчиташе краткосрочната статистика за работните заплати. Отчитайки годишната статистика, ревизирахме предложението и то е 780 лева, каза вицепремиерът.

От „Продължаваме промяната“ до последно искаха по-голямо увеличение. Те предлагаха размерът на минималната работна заплата да е половината от брутната за страната за последните две тримесечия, за които има данни на националната статистика. Това означаваше тя да стане 868 лева от догодина.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук