Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова днес бе извикана в Министерството на външните работи. Предварително бе съобщено, че от нея ще се поиска обяснението за забраната за изучаване на български език в окупираните райони на Украйна от Руската федерация, за свалянето на портрети на български исторически личности, както и защо Русия обяви за издирване българския разследващ журналист Христо Грозев.

Журналистът Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят, стана ясно от думите на Митрофанова. Тя направи изявление пред медиите на руски език. Митрофанова не беше осигурила преводач от руски на български. Въпреки че получаваше въпроси на български език и очевидно отлично ги разбираше, тя отговаряше на руски – пак без преводач.

Разбира се, в дипломацията не е прието посланикът на една държава не просто да не говори езика на приемащата я страна, но и да говори на собствения си език, без да осигурява превод. Действията на руската посланичка приличаха на пореден опит на Русия да покаже надмощие над страната ни, като демонстрира, че едва ли не всички българи са длъжни да говорят езика ѝ.

Митрофанова твърди, че не е ясно какво е обвинението срещу Христо Грозев.

„Що се касае до обявяването на Грозев за издирване в Руската федерация, това не означава, че той ще бъде търсен в целия свят. Това трябва ясно да разберете. Той ще си живее там, където си живее“, допълни тя.

По-рано днес служебният министър-председател Гълъб Донев посочи, че „правителството – чрез Министерството на външните работи, ще изрази официален протест срещу обявяването за издирване на българския гражданин Христо Грозев“. Той каза още, че ще се „настоява за пълна информация относно основанията за това решение“, като съобщи, че Русия не е предоставила на България информация защо издирва Грозев. Вижте още. 

Митрофанова пристигна в МВнР малко преди 15:00 часа днес.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук