Голямата базилика, Плиска
Голямата базилика, Плиска

Учените не могат да кажат със сигурност кога са се появили първите хора, но могат да кажат, че това е станало преди повече от 2,4 милиона години, според History. Еволюцията на хората довежда до формирането на ранни цивилизации, които по-късно прерастват в държави.

Много от сегашните държави са съществували много преди съвременните цивилизации. Не можем да дадем точен ден или година на формиране, но можем спокойно да определим приблизително на колко години са някои цивилизации.

Ето седем от най-старите държави в света.

Според World Population Review за определяне на възрастта на държавите се използват два основни критерия: датите на най-ранното организирано управление и на самовластие. Това е така, тъй като някои държави са претърпели различни промени през вековете, като например тип правителство, независимост, поглъщане на други държави и др. Въз основа на датите на самостоятелен суверенитет шестте най-стари държави в света са:

1. Япония – 660 г. пр.н.е.

Япония е създадена през 660 г. пр.н.е. от император Джимму, внук на Аматерасу. Времето, когато хората се заселват на японска земя, не е известно, но най-ранната епоха, записана в историята на страната, е периодът Джомон, който започва около 13 000 г. пр. н. е.

Япония

Днес Япония се намира на азиатския континент, има население от над 126 млн. души и е 11-ата най-населена държава в света. Един интересен факт за Япония е, че тя има повече от 6800 острова. Страната е известна със своята история, култура, храна, манга и аниме.

2. Китай – 221 г. пр.н.е.

Въпреки че Китай съществува от повече от 3500 години, през 221 г. пр. н. е. официалното начало на императорската династия Китай поставя именно Цин Шихуан. Някои смятат, че Китай става държава едва през 1911-1912 г., когато последната династия е заменена с република. Съвременният Китай се намира на азиатския континент и е известен със своята култура. Той е и световната столица на фабриките.

Великата китайска стена
Великата китайска стена

Китай, най-населената страна в света, има население от над 1,458 милиарда души. Това е повече от 18% от общото население на света. Столицата ѝ е Пекин, един от най-населените градове в света.

3. Сан Марино – 301 г.

Сан Марино е петата най-малка държава в света, с площ около една трета от тази на Вашингтон, окръг Колумбия, в САЩ. Хълмистата страна няма излаз на море и е разположена в североизточната част на Италия. Според сведенията страната е основана от християнски каменоделец на име Марино през 301 г. Малката държава претендира, че е най-старата република в света, с конституция, която датира от октомври 1600 г.

 

Сан Марино
Замъкът Гуаита, Сан Марино

Страната остава независима от Италия толкова дълго, защото някога е била убежище за поддръжниците на обединението на Италия. През 1862 г. е подписан договор, който оставя Сан Марино независима от Италия, въпреки че се намира в рамките на по-голямата европейска държава. Сан Марино се намира около планината Титано, която е един от върховете на Апенинския хребет.

4. България – 681 г.

С площ от 111 000 кв. км и 16-та по големина държава в Европа, България е балканска нация с богато наследство от традиционни танци, музика, носии и занаяти.

Пловдив

Основана е през 681 г. след н.е., когато българите нахлуват и завладяват източната част на Балканския полуостров и организират славянското население в държава.

5. Франция – 843 г.

През 843 г. възниква Западна Франкия, която в крайна сметка се превръща в Кралство Франция

Франция е една от най-старите държави в света, с популярна история на войни, изкуство и вино. Франция е трансконтинентална държава, която се простира от Западна Европа до отвъдморските територии на други континенти, като Южна Америка и Океания. През 843 г. Вердюнският договор разделя Франкската империя, като през 987 г. Западна Франкия в крайна сметка става крал на Франция. Към 1958 г. във Франция има президентска демокрация.

Според сведенията народът, известен сега като французи, първоначално се състои от келтски, тевтонски и латински етнически групи, тъй като Франция е била място за търговия и пътуване. Хората, икономиката и великолепните забележителности като Айфеловата кула и музея Лувър са причината страната да е една от най-посещаваните държави в света.

6. Австрия – 976 г.

Австрия е била част от Римската империя, преди да получи името си. След падането на империята в страната нахлуват баварски, аварски и славянски нашественици. Те обаче са победени от краля на франките през 788 г., което прави страната част от Източна Франкия. През 976 г. областта, известна като Австрия, е дадена на Леополд Батембергски.

Виена, Австрия

Понастоящем Австрия е държава без излаз на море, разположена в центъра на Европа, с население от около девет милиона души. Според докладите на 26 октомври 1955 г. Австрия подписва държавен договор за постоянен неутралитет и този ден се чества като национален празник на страната.

7. Дания – X век

Забележителна част от историята на Дания е, че някога тя е била седалище на викингски нападатели. Страната е населявана от 12 500 г. пр. Въпреки това живата датска монархия води началото си от „Горм Стария“ в началото на 10 век. Първата регистрирана употреба на името на страната „Дания“ е върху два рунически камъка, за които се смята, че са издигнати съответно през 955 и 965 г.

Пристанището "Нихавн" - Копенхаген, Дания
Пристанището „Нихавн“ – Копенхаген, Дания

В днешно време Дания е скандинавска държава с над 400 острова с имена, а северноевропейската държава граничи с Германия, Швеция и Норвегия. По данни на CNN през 2022 г. Дания е класирана на второ място по щастие в света. Върху тази класация влияние оказват социалното доверие, БВП и ниската корупция, наред с други фактори.

Още любопитни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

20 КОМЕНТАРИ

 1. Според „ИМЕННИКЪТ НА БЪЛГАРСКЕТЕ ХАНОВЕ“ Авитохол започва да е владетел на Българите около 146г. или 165г. сл.хр . (има спор за датата между Васил Златарски и Петър Добрев)…..! 😉

 2. Най старата държава в света е България,на 30 хиляди години.Всички други са създадени благодарение и с помощта на България.Няма да е лошо като пишете нещо,то да бъде Истината.Платиха ви да пишете глупости.

 3. Защо умишлено се мълчи за Индианските племена.Гадна работа е да си роб и зависим от чичо Сам .

 4. Стига с тия славяни!
  Славянският елемент е под 1%. Това се доказва и от съвременните ДНК изследвания. Това, че много хора в Гърция. Турция, Сърбия, Румъния, Украйна и Русия „приличат“ на нас е в следствие на асимилаторската политика на тези държави, щедро подпомагана от Русия.

 5. Абе вие със акъла ли сте. Къде останаха Египет, древна Гърция, Рим, Иран. Ирак,, древна персия,, Пък и България не е създадена 681 а много, много по рано

  • Къв Иран Ирак древна Персия било е персия.тука се пита държава с организирано признато оправление.

 6. България е една от най-старите държави в света и единствена в Европа, която си е запазила името толкова векове.

 7. и тук само професори ей! Всички в та държава са политиц, всички са вирусолози, висчки са финансисти, сега и историци!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук