Кабинетът отпуска допълнителни средства за изграждане на нова сграда на ямболската многопрофилна болница „Св. Панталеймон“, както и за закупуване на над 100 нови училищни автобуса.

„Знаете, че ангажиментът за нова болница беше поел още бившият вицепремиер Валери Симеонов пред неговите избиратели. А и ние още от 2013 година работим по тази тема. Надявам се да подкрепите това решение, защото сега болницата в Ямбол е в едни павилиони“, заяви в началото на заседанието премиерът Бойко Борисов.

Здравният министър Кирил Ананиев допълни на заседанието, че с решението ще бъде увеличен капиталът на болницата с парични вноски до 27 млн. лева за периода 2019-2021 година.

Увеличението на капитала ще се извърши чрез издаване на нови акции.

През 2019 година ще бъдат издадени нови акции в размер на 8,1 млн. лева, за 2020г. – 13,5 млн. лева, за 2021 година- 5,4 млн. лева.

Министрите одобриха и отпускане на нови 20 млн. лева за МОН, с които ще бъдат подменени с нови над 100 училищни автобуса.

След срещата от областната управа на Ямбол побързаха да се презастраховат, че отпускането на средствата няма нищо общо с наближаващите избори, тъй като по проекта за нова болница се работи повече от година.

Кметът на града Георги Славов каза на брифинг в Министерския съвет:

„Опускането на допълнителните 27 млн.лева са жизнено важни за довършването на болничния комплекс. Това е една моя кауза като кмет още от 2008 година. През 2012 г. имахме пробив и стартира проектът, след това за съжаление беше спряно от следващото правителство. С осигурените средства и изготвен проект, предстои да се обяви обществена поръчка за изпълнител. Очакваме до година и половина след избора на изпълнител да имаме нов болничен комплекс”, очаква Славов.

Димитър Иванов, областен управител на Ямбол, заяви, че над 120 000 души имат нужда от нова и модерна болница. „Ямбол ще има здравеопазване, което няма да бъде разположено в 17 фургона“.

Панайот Диманов, директор на МБАЛ „Св. Панталеймон“, припомни, че първата копка на чаканата болница е направена през 1979 година. Направени са 3 проекта без успешно завършване на лечебното заведение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!