Правителството одобри изменение и допълнение на Постановление № 52 на Министерския съвет от 2019 г. за приемане на план-сметка за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент.

С промените в план-сметката се осигуряват допълнителни разходи за Централната избирателна комисия за осигуряване на машинното гласуване в размер на 9 млн. лева.

Така се обезпечава финансово изпълнението на § 39 от преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс при произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2019 г., машинното гласуване да се произведе в най-малко 3 000 избирателни секции.

Средствата ще се осигурят за сметка на предвидените в централния бюджет за 2019 г. разходи за произвеждане на избори по Изборния кодекс.

Наемът на всяка една машина струва 3000 лева. Въпросът с наемането им предизвика много въпроси. Тази година освен избори за ЕП, ще се проведат и местни, при които също трябва да гласуваме с машини. Сметката показва, че наемът на машините за европейските избори ще струва 9 млн. лева, а още 18 млн. ще са нужни за втория вот или общо 27 милиона лева.

ЦИК откри обществена поръчка за наем на 3000 устройства с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване. Максималната прогнозна стойност на обществената поръчка е в размер на 7 500 000 лева, без включен ДДС.

Свързана новина:

Мартин Димитров: От ГЕРБ, БСП и ДПС не можем да очакваме машинно гласуване

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!