съвета спестяване

Правителството ще вземе решение за приемане на Национален план за въвеждане на еврото в България.

Според първоначалния вариант, страната ни трябва да въведе еврото от началото на 2024 г. без преходен период, а датата на приемане на европейската валута трябва да съвпада с въвеждането й като официална разплащателна единица. В рамките на месец след това левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство. Превалутирането ще се извършва чрез фиксирания курс.

Припомняме, че въпреки, че влязоха заедно в чакалнята на Еврозоната през лятото на миналата година, Хърватия изпревари България по пътя към еврото. Тя ще премине към използването на еврото като основна валута от 1 януари 2023 г. Причината за изоставането ни се дължи на бездействието от страна на предишните управляващи. Похвално е желанието на новото правителство да предприеме мерки в тази насока, защото това е ясен признак за воля и желание нещо да се случи.

На 1 януари 2002 г. гражданите на 12 държави от Европейския съюз въведоха еврото. Днес то е паричната единица на над 340 милиона души в 19 държави членки на ЕС. Еврото е втората най-сигурна валута в света след долара. Използва се при почти 40% от трансграничните плащания и при повече от половината от износа на ЕС.

Дневен ред на днешното заседание

Предстои министрите да одобрят допълнителни разходи по бюджетите на МОН, НСИ, Министерството на здравеопазването, Министерството на правосъдието. Ще бъдат одобрени и допълнителни трансфери по бюджетите на общините.

Кабинетът ще утвърди таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища за учебната 2022/2023 година.

Ще бъде одобрена и хуманитарна помощ за Сирия в размер 273 816 лева.

Кабинетът ще реши и за участието на България в световното изложение Експо 2025 в Осака, Япония, което ще се проведе от 13 април до 13 октомври 2025 г.

Министерският съвет ще приеме и Национална стратегия на България за равенство, приобщаване и участие на ромите (2021 – 2030) и Национален план за действие за периода 2022 – 2023 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук