На снимката: Любомир Каримански
На снимката: Любомир Каримански

Искаме всички народни представители, заедно, в Народното събрание да обсъдим Националния план за въвеждане на еврото в България. Това заяви депутатът от „Има такъв народ” и председател на бюджетната парламентарна комисия Любомир Каримански.

Той изрази недоволство в декларация от трибуната на НС, че правителството днес обсъжда Национален план за въвеждане на еврото, без да уведоми коалиционните партньори в парламента. В същото време в коалиционното споразумение е записано, че за въвеждането на еврото у нас управляващите ще проведат „мащабна разяснителна кампания“, напомни от името на парламентарната група Любомир Каримански. Той поиска документът да бъде обсъден в Народното събрание.

„Странно е, че нито в Комисията по бюджет и финанси, нито в пленарната зала този план е представен, така както „на няколко пъти” бе представен Планът за възстановяване и устойчивост“, каза Каримански.

„Да разбираме ли, че депутатите така, както са разглеждали Националния план за възстановяване и устойчивост, не искат да разглеждат Националния план за въвеждане на еврото?”, попита той. По думите му е „изключително странно и подозрително мълчанието и на най-малката парламентарна група по темата.

„Важно е да се отбележи, че интегрирането на страната ни в Eврозоната е политически и икономически проект, който зависи от правителството, както и доколкото е необходима законодателна подкрепа от НС, но това съвсем не означава, че парламентът не трябва да бъде информиран за подробностите и процесите по така предложения Национален план за въвеждане на еврото”, каза той.

„Надявам се, че коалицията и нашите коалиционни партньори не са забравили и няма да е необходимо да им напомням, че за всички тях един от приоритетите им е приемането на еврото след мащабна разяснителна кампания – цитирам, така както е записано и в коалиционното споразумение. И още нещо – в същото това споразумение за коалиционно управление, се предвижда да се изготви анализ на ползите и негативите от въвеждането на еврото. Към днешна дата, доколкото ни е известно, такъв анализ не е внесен в НС“, каза той.

Любомир Каримански посочи, че такъв анализ би трябвало да е наличен, тъй като процесът на подготовката за членството на България в Еврозоната е стартирал отдавна.

„Ето защо, като имаме предвид необходимостта от задълбочаване на дискусията за въвеждане на еврото в България, като обсъдим ползите от приемането на еврото в България, които е необходимо да надхвърлят разходите и да надхвърлят предизвикателствата, като се убедим, че приемането на еврото елиминира валутния риск за гражданите, фирмите и правителството и курсът евро-лева бъде задължително фиксиран на 1.95583, като отчетем влиянието на вътрешната и външната среда, както и възможността ефектът шок върху инфлацията да стане постоянен, като се запознаем с евентуалната възможност от разширяване на обхвата на критериите за членството в Еврозоната и не на последно място – като вземем под внимание необходимостта да има гаранции, че с влизането в Еврозоната, респективно приемане на еврото, България ще увеличи устойчивостта на стопанската дейност в страната в случай на сериозни икономически сътресения – ние от ИТН бихме искали да обсъдим в НС заедно с всички народните представители Националния план за въвеждане на еврото в България”, каза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук