Кирил Петков

Виждаме безпрецедентна война в Украйна, която коства много човешки животи. Виждаме и как енергетиката се използва като оръжие. Това е толкова очевидно и виждаме едностранни нарушения на договори от „Газпром”. Това каза премиерът Кирил Петков на срещата, посветена на енергийната сигурност, която се провежда в София.

Събитието е посветено на регионалното сътрудничество и перспективи за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход. Дискутират се най-актуалните теми в отрасъла, изправен пред предизвикателствата на няколко последователни кризи – пандемията от COVID-19, скокът в цените на енергоносителите, отражението на войната в Украйна върху сигурността на газовите доставки и др. Обсъжда се създаването на първа регионална работна група като част от платформата на ЕС за закупуване на енергия.

„Виждаме безпрецедентна война в Украйна и за нашите украински приятели това е загуба на множество животи. Също така виждаме едностранни нарушения на енергийния договор с Газпром. Ангажиментите не се изпълняват и доставките на газ са спрени“, посочи премиерът.

„Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни развития, е да се обединим. И да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни са налице”, уточни министър-председателят. Петков подчерта, че новите терминали за газ, които се изграждат, както и новите интерконектори позволяват да има нова енергийна карта и дават нови възможности за диверсификация.

Нашите държави използват газ за производството на електроенергия, а ако оптимизираме използването на електричество на регионалната карта, то тогава може да имаме допълнителни капацитети за газ“, заяви Петков.

С удоволствие ще чуя всички ваши мнения, така че след като оптимизираме енергийната карта, всички да имаме полза, каза още премиерът.

Василев: Можем да диверсифицираме района

От своя страна финансовият министър Асен Василев заяви, че вярвам изначално, „че сме подготвени, че има решения, които можем всички да използваме и да почерпим ползи от тях“.

„Трябва да завършим техническите аскети и търговската работа, за да може решенията да станат реалност. България даде на ЕС предложения, виждам движение оттогава насетне. Затова и сме всички участници тук, които могат да допринесат за такова решение, за диверсифицирането, за да не сме толкова зависими от руския газ, каза Василев. Мисля, че с наши общи усилия, с инфраструктурата и малки модернизации, можем да обединим действията си по линия на електроенергията и договорите, можем да диверсифицираме района и да прекратим един път завинаги зависимостта“, каза още Василев.

Бектеши: РСМ се присъединява към работната група за енергийните проблеми

Украйна е изправена пред всекидневни загуби на живот. И всички други страни, участващи в тази среща са изправен пред последствията на войната пред една агресия в сърцето на ЕС. Това заяви Крешник Бектеши, министър на икономиката на Р Северна Македония на енергиен форум, който се провежда в София.

„РСМ, макар че е малка страна, на Западните Балкани ние искаме да подпомогнем всички инициативи, които се предприемат от ЕС по увеличаване сигурността на доставките на енергия, и за диверсификацията. Работим в тясно сътрудничество с ЕК. Благодаря за подкрепата им за реформите в енергийния сектор“, каза Бектеши.

„Интерконекторът между РСМ и България е зает целият от Газпром, като имаме предвид, че Газпром взема едностранни мерки, ние се присъединяваме към тази работна група за да намерим решения, които са от взаимен интерес“, добави още Бектеши.

В събитието участват и енергийният министър Александър Николов, генералният директор на ГД „Енергетика“ на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен. Сред поканените участници са ръководители на сектора от ключови за региона държави – Константинос Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, Вирджил-Даниел Попеску, министър на енергетиката на Румъния, Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия, Крешник Бектеши, министър на икономиката на Северна Македония, Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан, Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна, Алпарслан Байрактар, зам.-министър на енергетиката и природните ресурси на Турция, и др.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук