Виорика Дънчила
На снимката: румънският премиер Виорика Дънчила

Лявоцентристкото румънско правителство на премиера Дънчила оцеля днес след вот на недоверие в парламента, предаде агенция „Аджерпрес“, цитирана от БТА.
Вотът на недоверие бе поискан от три опозиционни партии и бе под мотото „Стига! Правителството „Драгня – Дънчила“ – срам за Румъния!“. Той бе внесен от 163 народни представители от опозиционните „Националнолиберална партия“, „Съюз за спасение на Румъния“ и партия „Народно движение“.

Даниел Сучу, лидерът на парламентарната група на управляващата Социалдемократическа партия (СДП), обяви, че вотът на недоверие е бил подкрепен от 161 парламентаристи, но за да падне кабинетът от власт, предложението трябваше да бъде подкрепено от 233 депутати.

Народните представители и сенаторите от управляващата коалиция между „Социалдемократическа партия“, „Алианс на либералите и демократите“ и „Демократичен съюз на унгарците в Румъния“ бяха в залата, но не гласуваха, подчертава „Аджерпрес“.

Вносителите на вота обвиняват правителството в недостатъчно финансиране на ключови сектори на икономиката, в провеждане на съдебна реформа, уронваща имиджа на Румъния в чужбина, и в неизпълнение на предизборните обещания.

Законовите промени, предизвикали вота, включват ограничаване на независимостта на прокурорите и поправки в Наказателния кодекс, свързани с някои случаи на корупция. Румънската съдебна реформа получи остра критика от ЕС. Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс окачестви предприетите от румънските власти промени в областта на правосъдието като „будещи тревога“, а Румъния получи негативен доклад на ЕК за напредъка на страната по Механизма за сътрудничество и проверка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!