Седем министри от кабинета ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол.

Първи на трибуната ще излезе министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, към когото има три въпроса, свързани с проведен форум за двойния стандарт при храните, с намаляването на хранителните отпадъци, както и с промяната на категоризацията на язовир „Дъбника“.

Веднага след него ще отговаря регионалният министър Петя Аврамова. Тя ще трябва да обясни пред депутатите как върви рехабилитацията на пътния участък на изхода на магистрала „Тракия“ към кв. „Ветрен“,на пътя Пещера – Батак, както финансират ли се с държавни и европейски средства пътни участъци в Благоевградско.

Условията на труд в МВР, нивата на нелегална миграция у нас, речната граница между България и Румъния и превенцията срещу детската престъпност – с това са свързани въпросите, отправени до министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков ще трябва да поясни какви са проектите и програмите, които развива ръководеното от него министерство в областите Бургас и Благоевград.

Културният министър трябва да отговори на три въпроса – как се насърчава и развива библиотечният сектор, финализирана ли е на Националната стратегия за развитие на българската култура, как министерството на културата подобрява на инфраструктурата на училищата по изкуства и култура?

Най-много въпроси депутатите са адресирали до министъра на околната среда и водите Нено Димов. Те са свързани с: регионалната система за управление на отпадъците на общините Сандански, Струмяни и Кресна; изпълнението на проект за реконструкция на пречиствателната станция в гр. Тервел; прилагане на Рамковата директива за морска стратегия; мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в София; екологичното състояние на защитени местности „Шабленско езеро“ и „Дуранкулашко езеро“.

Последна на трибуната ще излезе министърът на туризма Николина Ангелкова, която ще отговаря за постигнатите резултати през зимен сезон 2018/2019, очакванията за летния сезон, както и за мерките против некоректните туроператори. Очаква се в кулоарите на парламента тя да коментира и информацията, че също се е възползвала от луксозен апартамент на ниска цена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!