Панайот Рейзи, Созопол
на снимката: бившият кмет на Созопол Панайот Рейзи

Дългогодишният кмет на Созопол от ГЕРБ Панайот Рейзи, който е известен със своеволията си в община Созопол и който практически допусна презастрояването на района, довело до отлив на туристи и инвеститори, днес ще се изправи пред Специализирания наказателен съд, който ще реши дали да отстрани от длъжност кмета и главният счетоводител на общината Златка Мусева.

На 3 април Софийска градска прокуратура поиска отстраняване от длъжност на кмета и главния счетоводител на община Созопол.

На двамата са повдигнати обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Първото обвинение беше повдигнато на 11 март, а на 1 април то беше  конкретизирано, бяха посочени и съучастниците му, и точния размер на присвоената сума.

На 1 април е обвинена и Златка Мусева, която е главен счетоводител в Община Созопол.

Двамата са извършили 33 престъпления в период от 3 години, при които са присвоили 2 000 000 лева.

Третият участник в престъпната схема – Венцислав П. , също е привлечен към наказателна отговорност на 28.03.2019г.

За улесняване на присвояването, според прокуратурата Панайот Рейзи и Златка Мусева са извършили и документни престъпления, като съзнателно са ползвали от неистински частни документи – договори и фактури.

Престъпната дейност на двамата се изразявала в изплащането на суми от бюджета на Община Созопол по фактури за извършени СМР.

Като основание за банковите преводи се сочели договори за извършени СМР, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!