Панайот Рейзи, Созопол
На снимката: Панайот Рейзи, кмет на Созопол

Дългогодишният кмет на Созопол от ГЕРБ Панайот Рейзи, който е известен със своеволията си в община Созопол и който практически допусна презастрояването на района, довело до отлив на туристи и инвеститори, беше обвинен от Софийска градска прокуратура в присвояването на почти 2 милиона лева, принадлежащи на подопечната му община.

Според държавното обвинение извършено от него длъжностно присвояване е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления – престъпление по чл. 203 вр. чл. 202, ал. 1, т.1, вр. чл. 201, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Рейзи е привлечен към наказателна отговорност, затова че в периода от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в гр. Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 33 отделни деяния, като извършител, в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с друго длъжностно лице от община Созопол, е присвоил чужди пари в общ размер, възлизащ на 1 989 474,08 лв. /собственост на Община Созопол/, поверени му да ги управлява.

За улесняване на присвояването кметът е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури. Панайот Рейзи е изплащал суми от бюджета на Община Созопол по фактури за извършени строително-монтажни работи /СМР/. Като основание за банковия превод се сочели договори за извършени СМР, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата-изпълнител. Самите фактури и договори не произхождали от лицата, сочени за техни автори.

Спрямо Панайот Рейзи е взета мярка за неотклонение „подписка“. Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение за престъплението по чл. 203 от НК /длъжностно присвояване/, той може да получи от 10 до 20 години затвор, както и конфискация на част или цялото имущество и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност.

Рейзи е в местната власт на Созопол вече 20 години. От 2007 г. е кмет на Созопол. За последния си мандат е избран с листата на ГЕРБ. Преди това от 1999 до 2002 г. е бил зам.-кмет, а през 2003 – 2007 г. е изпълнявал длъжността председател на общинския съвет.

По-рано днес прокуратурата предяви обвинение и на кмета на Златица Магдалена Иванова (БСП) за присвояване на 1 млн. лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!