коронавирус, covid-19

Има няколко правила за борба с коронавируса, които всички сме научили отдавна – или поне така си мислим. Най-простите са: мийте си ръцете и, ако е възможно, стойте далеч един от друг. Също така е добре известно, че когато става въпрос за риск от заразяване с „корона“ от други хора, важи противопоставянето „навън е добре, на закрито е зле“. Реалността обаче не е толкова категорична. Затова нека се опитаме да разберем: Къде рискът от заразяване е особено висок?

Един от основните пътища за предаване на инфекцията е чрез аерозолни капчици. Това са малки частици във въздуха, които заразеното лице отделя, например при дишане, говорене или кашляне.

Важното тук е, че рискът от предаване на инфекцията всъщност е по-висок в затворени помещения. Проучване, проведено в Япония през пролетта на 2020 г., в което са разгледани 110 случая на COVID-19 и пътищата на предаване на вируса, установява: вероятността първият пациент да предаде вируса на закрито е 18,7 пъти по-голяма, отколкото на открито.

Различни фактори обаче могат да повлияят на разпространението на вируса на закрито. Институтът по химия „Макс Планк“ в Германия е разработил калкулатор, който използва редица параметри, за да определи риска от заразяване със SARS-CoV-2, ако някой от намиращите се в помещението е заразен. За важни се смятат фактори като това колко силно говори заразеният, колко активно участва в разговора, дали помещението е добре проветрено и някои други. Изчисленията се основават на проучване, публикувано в International Journal of Environmental and Public Health Research, относно предаването на коронавируса по въздушно-капков път и риска от заразяване.

Пеенето в хор трябва да се избягва по време на пандемия – то значително увеличава риска от заразяване.

Основното нещо е да не пеете

Почти най-големият риск от заразяване е по време на хоровата практика. Колкото по-силно пее човек, толкова по-висока е концентрацията на аерозолните капчици, които произвежда. Освен това силното пеене разпръсква капките по-далеч, отколкото обикновеното дишане или сравнително тихият разговор.

Избягването на този риск не е трудно – просто трябва да избягвате хоровото пеене. Но какво да кажем за уроците в училище, когато учениците трябва да са в една и съща класна стая? Властите не са склонни да затварят отново училища, но за да се намали рискът от заразяване, трябва да се вземат предвид няколко неща.

Първо: ако някой в стаята е заразен, вероятността да се разболее класна стая, пълна с деца, е по-голяма, отколкото офис, пълен с възрастни. Факт е, че вероятността децата да бъдат напълно ваксинирани е по-малка. Освен това училищните стаи са по-слабо проветрявани – особено през зимата може да не е възможно да се отварят прозорците веднъж на час, за да циркулира свеж въздух. А скъпите системи за пречистване на въздуха обикновено не са налични в училищата.

Магически маски

Има една мярка, която значително намалява риска от заразяване с коронавирус в класна стая, офис или друго помещение, и това е носенето на маски. Използването на маски FFP2 (този тип е подобен на други международни стандарти N95, KN95 и P2) може да намали риска от инфекция 20 пъти, а по-модерните маски FFP3 – дори 100 пъти, казва пред Дойче веле Улрих Пьошл, ръководител на отдела за многофазна химия в Института по химия „Макс Планк“ в Майнц.

„Бих препоръчал използването на маски в затворени помещения, когато хората общуват с външни лица, които не са членове на семейството им“, казва Пьошл и добавя, че според него „всички трябва да носят маски“.

Това, разбира се, не отменя други изисквания. Поддържането на социална дистанция, добрата вентилация и избягването на пеенето помагат за намаляване на риска от заразяване, дори ако всички носят маски.

Пребиваването на открито не освобождава от предпазните мерки

Сега се връщаме към първоначалния въпрос: колко висок е рискът от инфекция, когато сме на открито? Разбира се, той е по-нисък от този на закрито (но се увеличава, ако има репетиция на хор на открито!). Това обаче не означава, че трябва да пренебрегваме всички предпазни мерки.

„Носенето на маски на открито е полезно и ако сте в близост до други хора“, подчертава Пьошл. „Съществува и риск от инфекция по въздушно-капков път на разстояние от един до два метра. Големите капки, които всички ние издишваме, могат да достигнат и до други хора на открито. И една-единствена такава капчица с размер около един милиметър може да доведе до инфекция, ако бъде издишана от заразен човек.“

Така че, ако планирате да отидете на коледния пазар, не оставяйте маската си вкъщи само защото пазарът е навън. Използването на маски не само намалява риска от заразяване с коронавирус на закрито. Но според Улрих Пьошл „носенето на маска на закрито е още по-важно“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук