света COVID-19
На снимката: Американска Самоа

14 държави в света никога не са се срещали с COVID-19.Това показва доклад на Световната здравна организация. Документът е изготвен една година след началото на пандемията, която зарази над сто милиона души и уби 2,3 милиона.

12 от тези „свободни от Covid“ места са острови или островчета на хиляди километри от брега. От началото на пандемията те прилагат строги мерки и изолация от външния свят. Става въпрос да острови от Американска Самоа до Света Елена.

По отношение на Северна Корея и Туркменистан научната общност е скептична. Експертите се съмняват в точността на техните здравни данни и готовността да бъдат направени публично достояние.

Кои са свободните от COVID-19 страни по света?

Съставени от 15 малки острова в южната част на Тихия океан  островите Кук успяват да се спасят от коронавируса. Те се намират на повече от 3000 километра от Нова Зеландия. Местните власти налагат задължителна карантина за влизане и временна забрана за акостиране на лодки. Забранени са и круизните кораби.

Строги правила действат и за Американска Самоа в южната част на Тихия океан. Страната преди година затвори границите дори за местни жители, които са в чужбина. Островитяните успяха да се върнат у дома едва преди две седмици.

Науру, третата най-малка държава в света близо до Кирибати, също беше спасена от COVID-19. В страната има много бедни хора. Тук продължителността на живота е под 50 години и има най-много хора с наднормено тегло. Ако вирусът беше достигнал страната това щеше да е фатално.

Палау обединява 300 острова близо до Филипините. В страната освен че не е регистриран случаи на COVID-19  може да се окаже една от първите в света, които ваксинират цялото население.

В Света Елена, британска територия в Атлантическия океан и едно от най-отдалечените места в света, са наложени тестове за пристигащите и напускащите острова.

Определено облагодетелствани от географското си положение, от Тонга до Тувалу тези територии успяха да се спасят от пандемията. Това стана чрез затваряне на пристанища и летища, налагане на карантина и в някои случаи пълни блокади.

„Странните данни“ за Северна Корея и Туркменистан

Ситуацията е различна в Северна Корея и Туркменистан, чиито данни са оспорени от научната общност.

Ким Чен Ун наложи много строги ограничения върху населението. Те допълнително повлияха на икономическа ситуация, която вече е критична. Освен това за някои анализатори фактът, че граничи с Китай и Южна Корея, прави малко вероятно в страната да няма Covid.

Странното е, че и Ким Чен Ун демонстрира, че се ваксинира срещу коронавирус. Това едва ли щеше да е необходимо ако в страната вируса не съществува.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!