икономика на България

.Прогнозната инфлация за еврозоната и ЕС за 2021 г. леко се повиши в сравнение с прогнозата от есента, но като цяло се очаква да остане ниска, има умерен оптимизъм за икономиката на България, съобщава Европейската комисия.

Икономиката на ЕС ще нарасне с 3,7 % през 2021 г. и с 3,9 % през 2022 г. По отношение на България прогнозата е за увеличение на реалния БВП с 2.7% през 2021. За 2022  той е с 4.9%. Това предвижда зимната икономическа прогноза от 2021 г.

Пандемията от COVID-19 доведе до сериозна загуба на доходи от чуждестранния туризъм, които са около три четвърти от общите доходи в туризма, подчертават от Комисията и допълват, че БВП за миналата година е спаднал с 4,9 на сто.

Очаква се вътрешното потребление да остане по-ниско през първата половина на тази година, като се има предвид продължаването на карантината. Евентуалното отваряне на икономиката се очаква да даде тласък на потреблението и инвестициите през втората половина и добро отражение върху икономиката на България, посочва още ЕК.

Комисията очаква износът постепенно да се възстанови от второто тримесечие нататък. Чуждестранните туристи ще започнат да се завръщат едва през третото тримесечие на годината.

Икономическото въздействие на пандемията остава неравномерно в отделните държави членки. Темповете на възстановяване също ще се различават значително.

Рисковете, свързани с прогнозата, са по-балансирани от есента насам, въпреки че остават големи. Те са свързани главно с развитието на пандемията и процеса на ваксинацията в ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!