Банско джаз фест

През годините Банско успя да се наложи като културен център с провеждания  вече над 20 години джаз фестивал. В традиция се превърна и „Банско филм фест“, който събира почитатели на документалното кино и планинарския филм.

История на джаз фестивала в Банско

Джаз фестивалът в Банско води началото си от 1998 година.

Оттогава винаги в началото на август музиканти от цял свят идват, за да разкажат нещо за себе си с най-универсалния език. Езика на магическите звуци. За да разберат, че Банско има своята магия и да се влюбят в него завинаги.

 Йълдъз Ибрахимова

Според създателя и организатора на фестивала д-р Емил Илиев всичко е започнало в началото на 90-те години от хотела на Вангел, разположен в местността Бетоловото, на 14 километра от Банско, нает от него за курортна клиника през лятото.

А всъщност всичко започва от грижата му за пациента. Той знае колко необходим е душевният комфорт при едно лечение и се наема да го осигури на хората, поверили здравето си на него. С въздействието на музиката. Започва с концерти. Кани известни джазмени като инструменталистите Людмил Георгиев, Вили Казасян, Пепи Славов-баща, Румен Тосков-Рупето Митко Шанов, Крум Калъчев и др., както и певците Камелия Тодорова и Васил Петров и организира вечер на суинга, а на следващият ден по обяд – дикси джаз барбекю.

Не пренебрегва и останалите вкусове. За любителите на класиката кани пианиста Йовчо Крушев, който посвещава вечери на Шопен, Рахманинов, Чайковски, Моцарт и др.. Гостуват и оперни и оперетни артисти. Запознава пациентите си от чужбина с местния фолклор – мъжкото двугласно пеене на банскалии пренася слушателя в други измерения. Посещават заедно манастири, църкви, исторически забележителности и др.

Ефектът от неговата терапия, съчетана с тези културни събития е очаквано добър. Това предизвиква интерес извън кръга на неговите пациенти. Тогава му идва идеята тези откъслечни музикални събития да прераснат в голям джаз фестивал. Срещат се с кмета на Банско и първите му думи били:”Вместо да го правя за сто души…” Така д-р Илиев убеждава тогавашния кмет на Банско, че в градчето може да се създаде международен джаз фестивал. Поне за седмица. Джаз в Банско? По времето, в което се работи усилено на полето? На пръв поглед изглежда невъзможно. Тогава.
Днес слушаме тази история с усмивка.

 „Банско филм фест”

„Толкова много планини и толкова много погледи към тях”- под това мото всяка година се провежда международният Банско филм фест – фестивал на планинарския филм. Традиционно се провежда през ноември, в последните години има и лятна версия.

И тази година през юли  беше представена селекция от най-приключенските и екстремни филми през последната година.

Киноманите се докоснаха до най-доброто от световното екстремно и планинарско кино в 9 филма от  Австрия, Канада, Испания, САЩ, Швейцария, Италия и Германия. Филмите представят истински истории за смелост, приятелство и солидарност, снимани на едни от най-трудно достъпните и отдалечени места на света – Тибет, Кашмир, Канадските планини, Доломитите, Гранд Каньон, Антарктида и тайгата в Сибир.

Всяка година Банско посреща туристите с богата културна програма

След джаза през август Банско е домакин и на оперната музика. Тази година „Банско Опера фест” се проведе за 11-и път. На площада в града бяха представени две продукции на Варненската опера. „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах  и мюзикъла „Чаплин“.

Всички, които бяха избрали Банско за кратък или по-дълъг отдих през лятото имаха  възможност да включат в почивката си разнообразни дейности от местния бит и култура, характерни за различните части на общината.

Бяха представени богат избор от демонстрации на бански занаяти като тъкане на разбой, плетене на шушони, предене, пресукване, дърворезба, изработване на сувенири от текстил.

Информационни турове до археологически обекти и из музеите, уроци по тамбура и народни танци, прожекции на филми за Банско също присъстваха в лятната програма.

Туристическият информационен център  се превърна в изложбена зала за творци от Банско и приятели на града, които излагаха абстрактно изкуство, фотографии, метални пластики, дърворезби, живопис, гоблени и нестандартни произведения от естествени материали.

Културните вечери „Традиции и изкуство” ще продължат до 22 септември. Те са част от богатата културна програма, която общината предлага на гостите на Банско, макар и ограничена от  изискванията за социалната дистанция и мерки за безопасност за здравето.

Сред богатата културна програма в Банско всяка година са заложени и Фестивал за народно творчество „Фолклорна магия”, Театрален фестивал „На публиката с любов”, както и Детския фестивал на изкуствата „Планински перли”.

Годината традиционно започва с кукерски празник, съвместна проява на Община Банско и читалище „Никола Вапцаров 1894“.

Годината в културния календар на община Банско завършва с празник на Добринишката капама. Броени дни преди началото на Новата година Добринище посрещна своите гости с най-вкусните местни специалитети, поднесени с чаша греяно червено вино и под звуците на пирински песни.

Снимка: dobrinishte.bg

Автентичните ястия с причудливи имена – добринишка капама, чомлек, бракада, целуварчи, шупла, ялова баница, погача, фудула, траен и други вкусотии, впечатляват всяка година  туристите на курортното градче.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!