Деница Сачева
Деница Сачева Снимка: Архив

Социалният министър Деница Сачева не подкрепя искането на работодателите за замразяване на минималната работна заплата. Пред БНТ тя заяви, че социалното министерство ще предложи увеличаване на минималното трудово възнаграждение на 650 лв от януари.

Сачева припомни, че в България минималната работна заплата е най-ниска и увеличението ѝ ще бъде крачка напред в политиката на доходите.

По-рано две от работодателските организации поискаха да не се вдига минималната работна заплата в условия на криза.

Социалният министър заяви, че очакват ръст на безработните и затова е било гласувано  увеличение на обезщетението за хората без работа.

„Мярката е временна и държавата няма никакво намерение да стимулира безработицата“, добави Сачева.

По последни данни около 30% от регистрираните безработни са от сектор „Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм“. По експертни оценки може би едва 20% от хората, които имат сезонна работа през лятото са имали възможност да работят тази година в туризма.

В момента се обсъжда  как ще продължи от октомври мярката 60/40, като все още крайният вариант не е готов.

“Ако я нямаше обаче мярката 60/40, безработицата в момента щеше да бъде 14%“, заяви Сачева и изрази надежда, че безработицата ще се задържи около 8%.

50-те лева добавка към пенсиите са осигурени за 3 месеца. Има предложения да се продължи до края на годината, коментира още Сачева.
Тя потвърди, че темата за оставка на кабинета не е на дневен ред в момента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук