пари, заплата, осигурителен доход, бюджета

Бизнесът поиска замразяване на минималната работна заплата. Идеята беше подкрепена и от Асоциацията на индустриалния капитал и от Българската стопанска камара.

Според работодателите кризата тепърва предстои и трябва да бъдат взети мерки.

В период на криза е нормално да се замрази минималната работна заплата, заяви за ДЕБАТИ.БГ икономистът Георги Вулджев. По думите му предложението на работодателите е адекватно от финансова гледна точка.

 „Определено в период на криза е адекватно да  се замрази ръста на минималната работна заплата от гледна точка на това, че печалбите на страшно много предприятия изчезват в тази ситуация, но самите им приходи са притиснати и ако същевременно темпът на ръст на разходите остане същият, какъвто е бил през предходните години това ще е пагубно, загубите ще стават твърде огромни и непоносими и се рискуват фалити. Не може в период на криза, когато започват да падат приходите, разходите да продължават да растат със същите темпове, с които  са били през годините на растеж. Това просто е финансово нерентабилно, допълни Вулджев.

По-рано пред БНР председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев прогнозира тежка икономическа криза през предстоящите месеци.

„В момента българинът проявява изключителна разсъдливост и свежда потреблението си до нещата, които са най необходими, за да продължи да съществува семейството. Това обаче пък започва да деформира страшно много сектори – строителство, внос на автомобили и така нататък“, заяви Радев.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев също заяви, че не трябва да има увеличение на минималната работна заплата в момент на криза.

Очаквано синдикатите са на противоположна позиция. Според Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ кризата и безработицата не са аргумент в посока замразяване на работната заплата, особено на минималната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук