БНТ

Тази сутрин в емисията новини в 8 часа на БНТ водещата съобщи, че за днес протестиращите подготвят Народен съд на площада.

 

Информацията, че протестиращите готвят Народен съд, съобщена от БНТ, отекна в общественото пространство и предизвика изключително широка обществена реакция. Един от организаторите от т.нар. „Отровно трио” – Николай Хаджигенов написа в социалните мрежи:

„БНТ фейкнюз……. Никой не е обявявал свикване на народен съд? Напротив, ние сме яростни противници на подобни „идеи“! Та. ако някой не е разбрал, защо Кошлуков е следващата законна цел на протеста…“.

МВнР се подведе по информацията

Оказа се обаче, че външното ни министерство също се е подвело по фалшивата информация. И няколко часа по-късно заместник-министърът Георг Георгиев свика извънреден брифинг, на който каза:

„В България отново видяхме препратка към миналото за това, че ще бъде свикан Народен съд от организаторите на протестите. Това ни навява тъжни спомени за тоталитарното минало, с което толкова много години вече се опитваме да се разделим“.

Георгиев се позова на информацията от БНТ. На въпрос дали не е проверил информацията за свикване на „Народен съд“, зам.-министърът каза:

„Смятам, че БНТ е достатъчно достоверен източник. Тя беше препечатана от много други сайтове“.

Но, докато той даваше брифинг, Обществената телевизия свали новината от сайта си.

Изненадващ и будещ въпроси обаче е този бърз синхрон между БНТ и министерството на външните работи.

БНТ изтри новината и публикува извинение

А в 14:27 ч. на страницата на БНТ се появи следното съобщение:

„Уважаеми Дами и Господа,

БНТ поднася на своите зрители извинение за неточна информация в сутрешните новини от 8 септември 2020 г., като виновният редактор ще бъде дисциплинарно наказан.

БНТ не толерира и няма да толерира разпространението на новини с невярно съдържание.”

позиция на БНТ

Почти от началото на протестите, хората от площадите искат оставката и на директора на БНТ Емил Кошлуков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!