Валентин Златев
на снимката: Валентин Златев

След като миналата година Валентин Златев беше отстранен от поста изпълнителен директор на „Лукойл“ и беше оставен в Надзорния съвет на компанията, този август месец, тихомълком и без публични изявления, Златев бе отстранен и от Контролния съвет.

Справка на бТВ в Търговския регистър показва, че от Валентин Златев вече не е част от „Лукойл–България”. От 10 август тази година Златев не е част и от Надзорния съвет на Лукойл Нефтохим-Бургас.

От пресцентъра на „Лукойл–България” са потвърдили, че Златев вече не е част от Надзорния съвет. Валентин Златев не е потвърдил още дали сам е решил да се оттегли или е бил отстранен от поста.

Руснаците отстраниха Валентин Златев

На 19 април 2019 г. имаше ротация на ръководни кадри в „Лукойл–България”. Тогава Златев бе назначен за председател на контролния съвет. Той освободи поста на генерален директор, а длъжността бе поета от Булат Субаев, който я заема и до днес.

Причините за промяната не са известни и това предизвика множество предположения в медиите. Според експерти арабски фонд изкупува европейските активи на „Лукойл“ и една от възможностите е това да има връзка със смяната в ръководството. Отделен нюанс в тази хипотеза е, че смяна на собственика може и да е добра за България, ако ликвидира съмненията дали едно от най-големите й предприятия си плаща данъците.

Тогава в медиите се появиха много коментари, че позицията председател на контролния съвет е всъщност без особено значение. Независимо, че е представена като формално повишение, тя за мнозина изглеждаше по-скоро периферна, а така формулираните й функции – неопределени.

Самата рокада тогава бе обяснена с планова ротация на ръководни кадри в системата на публичното акционерно дружество „Лукойл“.

Златев бе начело на дружеството от март 2008 г. Според неофициална информация друга от възможните причини за решението за смяната му е заради вътрешно разследване на руската компания за източване на българските активи, съобщи „Медиапул“. Проверката била назначена във връзка с разследване на „Биволъ“ от миналата есен, което се насочи и към „Лукойл“, във връзка със схема, при която са купувани имоти у нас на ниски цени, а после са продавани на компанията на високи за построяване на бензиностанции. Това е същото разследване, заради което стана международният скандал с ареста на двама журналисти.

Златев оглавяваше българското поделение на „Лукойл“ в продължение на близо 20 години. През 1999 г. е назначен за ръководител на проекта на ПАО „Лукойл“ в България и генерален директор на „Лукойл – България“ ЕООД.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!