Цената на златото във вторник сутринта леко намалява на фона на растежа на американската валута, сочат данните от днешната търговията.

Декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк поевтиняват сутринта с 0,11% или с 2 долара до 1932,25 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за сребро се повишиха с 0,89% до 26,95 долара за унция.

Укрепването на долара оказва натиск върху стойността на златото, тъй като в този случай то става по-скъпо за инвеститорите, притежаващи друга валута.

Доларът поскъпва

Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави – основните търговски партньори на САЩ) нараства с 0,48%, до 93,16 пункта.“През последните 24 часа видяхме по-силен щатски долар, който леко се отрази на златото“, каза Илия Спивак, старши валутен стратег на DailyFx, цитиран от Ройтерс.

В същото време спадът в цените на скъпоценния метал, който е надежден и безопасен актив по време на икономическа несигурност, е ограничен от нарастващите страхове за възстановяване на световната икономика след пандемията от коронавирус. Ръстът на нови огнища по света заплашва да доведе до нови карантинни мерки и отново да забави икономическия растеж.

Петролът също поевтинява

Цените на петрола се понижават във вторник поради сигналите, че търсене на суровината ще остане слабо в краткосрочен план.

Представители на само четири от десет азиатски рафинерии, анкетирани от Bloomberg, заявиха, че ще се възползват от по-ниските цени на петрола, доставян от саудитската държавна компания Saudi Aramco, за да стимулират покупките. Ограниченият интерес към саудитския петрол говори за намаляване на търсенето в Азия, която е най-големият потребител на петрол в света, твърдят експерти.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняха с 0,04 долара, до 41,97 долара за барел. Цената на Brent загуби $0,65 (1.5%) в понеделник, до най-ниското си ниво от 30 юни.

В същото време октомврийските фючърси за американския еталон WTI са по-евтини при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,72 долара (1,8%) до 39,05 долара за барел. На 7 септември търговията на NYMEX беше затворена поради неработен ден в САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!