Ако искате да пестите повече пари, има безброй трикове, които да ви помогнат. Но често това означава да правите много саможертви.

За щастие, има няколко малки неща, които да приложите в живота си, за да започнете да забогатявате.

Ето съветите:

№1 Автоматизирайте спестяванията си

Милионерът Дейвид Бач казва: „плащай първо на себе си”. Това означава да винаги да отделяте определена сума пари, независимо от сметките, които трябва да бъдат платени, всеки месец.

„Никога няма да забравите да платите – никога няма да посегнете и към спестяванията си, защото дори няма да виждате парите, които отиват към Вашата банка.”

№2 Увеличете приноса си

Веднъж щом свикнете да заделяте пари, трябва да пренесете нещата на следващото ниво, увеличавайки спестяванията си всяка година. Дори и 1% ръст е съществен.

№3 Инвестирайте

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет залага на т.нар. „инвестиции в стойност”. Това е по-евтин и по-лесен начин да увеличите състоянието си.

Според Уорън Бъфет, просто трябва да изберете нискоразходен фонд, базиран на широкия S&P 500 и да влагате в него спестяванията си периодично, а не наведнъж. Бъфет, горещо препоръчва книгите на Джон Богъл. „Всеки инвеститор във фондове трябва да ги прочете. В тях ще откриете всичко, което трябва да знаете. Ако инвестирате в нискоразходен индексен фонд, където не слагате всичките си пари наведнъж, а правите това в продължение на 10 години, вие ще се представите по-добре от 90% от хората, които започват да инвестират в същия момент“, твърди в едно от многобройните си интевюта, гениалният Бъфет.

№4 Правете кафе у дома

За да забогатеете, трябва да промените някои от навиците си. Например, правете си кафето вкъщи, вместо да го купувате всеки ден.

За това си има термин – „Лате факторът”. Според проучванията, средно по 5 долара на ден заминават за кафе, мъфин, смути или нещо друго ненужно. Вместо да давате тези пари, може да ги инвестирате, например.

Това е сработило и за милионера Крис Реининг, който успял да спечели 1 милиона долара до 35-годишна възраст, а на 37 се пенсионирал. Рейнинг казва, че отказът му да купува кафе всеки ден му е спестило половината от доходите му.

№5 Изградете потоци от пасивен доход

Генерирането на пасивен доход отнема известно време и усилия, но щом го постигнете, ще се радвате на лесни пари. Може да отдавате втората си спалня през Airbnb, или да поставите реклами в личния си блог, или да продадете идея.

След като имате ниски разходи за поддръжка, насочете допълните си приходи към спестяванията си. Генерирането на два дохода е една от любимите стратегии на комика Джей Лено.

№6 Четете книги

Ако влезете в дома на някой милионер, вероятно ще намерите огромни библиотеки. Това е така, защото милионерите знаят, че ученето не спира след училище.

„Успехът е процес”, казват експертите. И добавят: „Колкото повече пари харчите за финансови знания, толкова повече пари ще правите.”

Най-евтиният и лесен вариант да започнете да инвестирате във финансовото си образование е през книгите.

№7 Започнете да печелите повече

Най-добрият начин да увеличите печалбите си е да изкарвате по-висока заплата, каквото и да означава това. Може да се запишете на курсове, в които да се научите как да постигате целите си, да усъвършенствате някакви заложби, да се преквалифицирате.

Милионерите са единодушни: инвестирането в себе си е инвестиция в бъдещото, и е най-умната инвестиция, която може да направите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!