Само преди няколко години, Джулиан Ричър беше консервативен тип, с частен самолет, няколко хеликоптера и няколкостотин милиона лири.

Сега той използва автобус, а с парите подкрепя повече от 400 благотворителни организации, пише „Мирър”.

Само преди дни той предаде 60% от акциите си в компанията за звукова техника Richer Sounds, на стойност 3,5 милиона паунда.

Всеки един от неговите 531 служители ще получи средно по 8 000 британски лири

„Нашето общество е ужасно в момента”, казва Ричър. „Смятам, че неравенството, несправедливостта, строгите икономии са ужасни”

„14 милиона живеят под линията на бедност, включително 4 милиона деца, а 4 милиона са работещите бедни. Това е отвратително.”

„Един милион и половина не могат да си позволят дори основните неща. Трябва да се засрамим.”

Той е силно ангажиран със социалната политика и често изтъква недостатъците й. Но противно на очакванията Ви, той не е само „мрънкач”, но и предприема реални стъпки да облекчи поне своите служители.

60-годишният милионер започва с търговия на колела в частно училище в Бристол. Докато навършва 23 години, той вече е открива своята компания Richer Sounds, която продава електроника и кара първия си Rolls-Royce.

В един момент от живота си, Ричър има и реактивен самолет и два хеликоптера.

„Сега карам колело или вземам автобуса”, казва днес бизнесменът.

Това изобщо не звучи като традиционния милионер, нали?

Облича се с дънки и тениски, не носи скъпи костюми.

Ричър притежава 160 милиона паунда и е един от най-богатите хора в Обединеното кралство. Женен е за бившата моделка Роси от 1982г. Горд е, че плаща данъците си и иска повече хора да го правят, защото към днешна дата британското правителство не може да събере над 100 млрд. паунда данъци.

Ричър почти отрича съвременния свят. Против е „интернет търговците”, данъчните манипулации и схемите за укриване на пари. Ужасен е как подобни неща носят лоша репутация на всички бизнесмени.

В Richer Sounds той е създал образеца за отговорен капитализъм и иска повече фирми да последват неговия пример.

Той няма да назове имена, но не е впечатлен от „гигантските интернет търговци на дребно“, хазяите, които използват офшорни тръстове, за да намалят сметките си за наследство, или знаменитостите, които използват офшорни данъчни системи, за да плащат по-малко на касата.

Относно прехвърлянето на компанията на служителите му, Ричър казва, че това е било правилното нещо и че сега спи по-добре през нощта.

„Хората около мен се разпадат”, казва той. „Безмилостно сме под обстрел от интернет, но процъфтяваме. Наистина вярвам, че начинът, по който се отнасяме с колегите ни, влияе върху бизнеса ни.”

Той дава пример: Richer Sounds притежава 12 ваканционни домове, включително четири в чужбина във Венеция, Амстердам, Барселона и Париж, които персоналът може да използва безплатно.

„Над 70% от цялата ни работна сила използва хотелите поне веднъж годишно за безплатни почивки“, казва той.

Той е твърдо против плащането на ниски осигуровки на служителите си, както и липсата на стимули (каквито и да са те). Според него, хората работят качествено, когато живеят качествено.

Ричър казва: „Отговорният капитализъм е по-добър за обществото и по-добър за бизнеса”.

„Измамниците, които не плащат данъците си или експлоатират персонала си, трябва да бъдат наказвани”.

Ричър дава на служителите си, както стана ясно, безплатен достъп до редица хотели по света, в които могат да ходят безплатно.

Освен това той организира специални пътувания с частния си самолет за хората, предложили най-хубавите идеи. Дава на служителите си пари на ръка, ако са прекалено изтощени от работата и искат да релаксират в някое заведение.

Предоставя „Бентли“-то си за цял месец на онези, които са реализирали най-добри продажби. Накратко казано – бизнесменът се старае всячески да мотивира всички.

„Щастливите служители предоставят най-доброто обслужване на клиентите! Така продажбите се засилват, а оплакванията намаляват. Освен това хората идват на работа с удоволствие, не крадат и се чувстват добре“, разсъждава той.

Методът на Джулиан явно върши работа, тъй като резултатите са отлични! Годишно магазините му реализират продажби за близо 145 милиона паунда с близо 7 милиона чиста печалба. Самият той до момента е натрупал лично богатство от 160 милиона паунда.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!