Вероятно няма много хора, които биха решили да посетят реактора в Чернобил, когато пътуват до Украйна. Журналистът Ян Шнайдер обаче го направи и разказа на TRAVELBOOK за това, в което се е превърнал близкият град Припят.

Едва ли има място в света, което се свързва повече с думата катастрофа, отколкото Чернобил – и едва ли има друго място, което да предизвика такова болезнено очарование. След избухването на ядрения реактор на атомната централа в Чернобил на 26 април 1986 г., достъпът до целия район около украинския град Припят е ограничен.

На снимката: Входът за зоната с ограничен достъп в Чернобил

„Разбира се, имах някои притеснения. Реакторът все още е радиоактивен и въпреки че има технология, която поглъща лъчите, не можех да си представя, че тя изведнъж ще унищожи цялата радиация. Брошурата, която ми дадоха на входа обаче, ме успокои до известна степен. При един ден в Чернобил човек се излага на същото количество радиация, на което се излага при едночасов полет. При рентгенова снимка количеството радиация е 160 пъти по-голямо. „, казва Ян.

Шнайдер е имал възможност да се доближи на около 100 метра от избухналия тогава реактор. Той е посетил и съседния град Припят: „Там е известното виенско колело, бронираната кола, а има и много изоставени небостъргачи. Това наистина ви кара да осъзнаете колко внезапно е трябвало хората да напуснат домовете си. Ако изобщо са успели да го направят. Сякаш времето просто е спряло. “

На снимката: Изоставена блъскаща се количка
На снимката: Изоставена жилищна сграда в Припят
Така изглежда днес реакторът, който е избухнал

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!