За добри новини по време на пандемията съобщава Блумбърг. Според агенцията прекъсването на нормалния ритъм на живот в глобален мащаб и строгите карантинни мерки тази пролет са довели до много по-малко преждевременни раждания, отколкото преди това.

По-малко преждевременни раждания в Дания и Ирландия

В Дания например броят на бебетата, родени след по-малко от 28 гестационна седмица/ при норма 36-40 седмици/ спадна с 90% по време на месечното затваряне в страната тази пролет.

В един регион на Ирландия процентът на бебетата, с много ниско тегло при раждане е намалял със 73% в сравнение със средните стойности за предходните две десетилетия.

Малко по-малки са намаленията, наблюдавани в части от Канада, Австралия и Холандия.

Преждевременното раждане и ниското тегло на новородените са свързани с различни медицински усложнения, вариращи от церебрална парализа до зрителни проблеми.

Блумбърг дава пример с известния певец Стиви Уондър, който се е родил шест седмици по-рано и който е незрящ.

Какви са причините за драстичния спад на преждевременните раждания в някои страни?

Този феномен в крайна сметка би могъл да ни помогне да разберем какво причинява преждевременното раждане на първо място и по този начин как да го предотвратим.

Едно от обясненията за по-малко преждевременни раждания може да бъде намаляването на замърсяването на въздуха по време на блокадите, тъй като все по-малко хора са шофирали или летели със самолет, а фабриките са отделяли по-малко вредни вещества.

Друг фактор би могъл да бъде, че бъдещите майки са имали по-малко инфекции тъй като са били ограничени в контактите си и много по-често са си миели ръцете.

Но най-очевидната и правдоподобна причина изглежда е, че за много очакващи майки, макар и решително не всички, блокадата намалява стреса.

Това може да изглежда странно, защото пандемията сама по себе си е голям стрес.

Освен това, масовите блокади лишиха много хора от  препитанието им и това е причинило допълнителна загриженост за финансите и оцеляването.

Карантинните мерки и блокирането на хората по домовете им обаче не бяха стресиращи за всички.

За някои това беше време да поспрат в забързаното си ежедневие, за забавят ритъма на живот и да обърнат внимание на семействата си.

Хората останаха у дома, или работеха от вкъщи или просто си почиваха, което е препоръчително за бременните жени.

Стресът например при пътуване до работа и офиса вече го нямаше. Със сигурност бъдещите майки са имали повече време и да си поспиват.

Допълнителен фактор, понижаващ стреса по време на бременност, е усещането за подкрепа от партньора и семейството.

Проучванията показват, че колкото повече бащите са ангажирани, толкова по-добре се чувстват майките.

И по време на блокадите татковците в домашните си офиси имаха повече възможности да обръщат внимание на жена си.

Блумбърг все пак припомня  и другата страна, че затварянето вкъщи за някои е повишило стреса и случаите на домашно насилие също са се увеличил.

Стресът и преждевременното раждане

Но дали стресът е  правдоподобен фактор при преждевременни раждания? Учените са категорични, че майчината тревожност и депресия със сигурност нараняват плода.

Някои проучвания предполагат, че „стресът изглежда увеличава риска от преждевременно раждане“, докато според други – ранният труд дори може да бъде еволюционна адаптация в напрегнати ситуации.

Блумбърг припомня историята на английския философ Томас Хобс, известен с тъмната си представа за живота.

Той е роден в петък през 1588 г., когато майка му, бременна в едва седмия месеца  чува за испанската Армада, най-яростната военноморска военна машина, сглобявана някога, е стигнала бреговете на Англия.

Толкова се уплашила, че веднага започнала да ражда и по думите на Хобс, „страх и аз се родихме заедно като близнаци.“ Така той обяснява своя мрачен характер.

Повече почивка и подкрепа от партньора

Проучванията за причината за предсрочните раждания  разбира се продължава. Но е сигурно, че бременните жени трябва да имат възможно най-много почивка и възможно най-голяма подкрепа от своите партньори.

Тъй като това е въпрос на обществено здраве, работодателите и правителствата трябва да помагат относно отпуската по майчинство и бащинство, допълва Блумбърг.

И поотделно трябва да прилагаме поуките, които научихме по време на блокадите и пандемията: да опростим живота си и да забавим темпото. Защото понякога по-малкото наистина е повече.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук