Кога за последен път наистина почиствахте работното си пространство?
Офисите осигуряват стотици микроскопични скривалища за вируси и бактерии – цепнатините на клавиатурата ви, бутонът на асансьора, дръжката на общия хладилник.
Докато новият коронавирус се предава главно между хората, докосването на заразени повърхности също може да предаде вируса.
Центровете за контрол и профилактика на заболяванията и администрация по безопасност и здраве при работа (OSHA) имат съвети как правилно да дезинфекцирате работните си места, за да се поддържате здрави и на работното си място по време на пандемия.

 

Почистете  работното си място.

Преди да започнете смяната си, използвайте одобрен от EPA продукт, за да дезинфекцирате бюрото, клавиатурата, компютърната мишка, работния телефон и всички други предмети или повърхности, до които вие или вашите колеги се докосвате често.

Уверете се, че дезинфекцирате по правилния начин. За да постигнете истински ефект, повърхността, която дезинфекцирате, трябва да остане мокра за по-дълъг период от време – обикновено между 3 до 5 минути – а това ще изисква повече кърпички.

 

Мийте си ръцете. Често.

Пригответе се да направите много пътувания до най-близката мивка. Трябва да миете ръцете си, след като ядете, докосвате дръжките на вратата или когато издухате носа си, и много, много други действия. Винаги, когато можете да миете ръцете си, трябва да го правите – просто се уверете, че го правите по правилния начин.

Дезинфекцирайте, когато сапунът не е наличен.

Ако не можете да напуснете среща, за да почистите ръцете си със сапун, дезинфектантите за ръце са чудесен заместител. Но винаги е най-добре да се измиете със сапун и топла вода. Дезинфекциращите средства – гелове няма да почистят ръцете ви така както ако ги измиете.

Избягвайте ръкостискането.

Новият коронавирус се предава предимно между хората, така че избягвайте ненужния физически контакт. Отказът от ръкостискане вече не е проява на лошо възпитание – препоръчително е.  Вместо това използвайте приятелски жестове, знака за мир или палци.

Почистете смартфона си.

Струваше ли си това миене и дезинфекция на ръцете, ако телефонът ви е мръсен?

Използвайте влажна кърпичка, за да почистите екраните и задните части на смартфона. Просто избягвайте попадането на вода в някой от процепите.

И все пак ако искате да убиете най-много микроби, обърнете внимание на разликата между дезинфекция и почистване: Почистването премахва само вируси и бактерии от повърхностите, но дезинфекцията ги унищожава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук