Снимка: Мирър

Руските власти са изправени пред критики от страна на ЕС и САЩ в резултат на дезинформация във връзка с пандемията на коронавирус. И ако Кремъл се надяваше, че PR-стойността на мисията на Русия за помощ в Италия ще успее да преодолее този нарастващ проблем с имиджа, комуникациите около предоставянето на помощта вече започнаха да проявяват обратен ефект, пише euvsdisinfo.eu.

Дезинформация, насочена към Полша, и опит за заплашване на италианските журналисти да мълчат са сред примерите за лошо управлявани съобщения от Москва.

Мишена: Полша

Миналата седмица доклад на BBC опроверга руски медийни репортажи от Италия, включително истории за руските знамена, заместващи знамената на ЕС, и руския химн, който звучи по улиците. Но прокремълските рупори не бяха сами в разпространението на подобни манипулации.

На 23 март руският сенатор Алексей Пушков използва италианската помощ, за да разпространи погрешното твърдение, че Полша е отказала на руските самолети, предназначени за Италия, достъп до полското въздушно пространство.

По-късно туитът на сенатора беше изтрит, но дезинформацията вече е била привнесена, тъй като съобщението е достигнало до руските медии, включително онлайн списания „Царград“, КП („Комсомолская правда“), RIA FAN, Gazeta.ru, MK („Московски комсомолец“), Life.ru и Ukraina.ru (което напук на името му е медия под руски държавен контрол). Нито една от тези медии не коригира погрешното твърдение за Полша в своите публикации до 8 април.

Държавният международен магазин „Спутник“ първоначално предаде искането на сенатора, но по-късно промени историята си, както е описано от Polygraph.info.

Посланикът на ЕС в Русия Маркус Едерер изведе този инцидент като пример за дезинформация в интервю на 2 април. В интервюто посланикът призова всички да се „борят с коронавируса, а не с истината“.

Мишена: италиански журналисти

Миналата седмица станахме свидетели как говорителят на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков се нахвърли със заплахи срещу журналисти от италианския вестник „Ла Стампа“, който в разследваща статия постави под въпрос реалната стойност на руската помощ.

Италианското правителство отговори на опита за сплашване, като подчерта, че „свободата на изразяване и правото на критика са основни ценности на нашата страна“.

Вицепрезидентът на Европейската комисия за ценности и прозрачност Вера Йоурова изрази солидарността си с италианските журналисти, изправени пред заплахите на руските военни.


Смекчаване на собствената дезинформация

Появявайки се на 6 април в интервю за контролирана от държавата телевизия „Channel One Russia“ („Первый канал“), министърът на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко подчерта, че „в края на краищата мнозинството твърди, че това е естествен вирус, който се е приспособил към съвместното съществуване с хората. Не виждам причина да се съмнявам в това.“

С други думи, руските власти сега са принудени да се опитват да смекчат щетите, нанесени от прокремълската екосистема, в която дезинформацията за коронавируса включва твърдения за това, че е създаден от човека.

По подобен начин говорителят на руския федерален съвет Валентина Матвиенко трябваше да поиска „дисциплиниране“ на сенатор Пушков след атаката му срещу Полша.

„Приятелски огън“

Примерите по-горе подчертават, че при настоящата криза Кремъл изпитва на свой гръб деформациите на дезинформацията и на екосистемата на влиянието му, която обикновено подхранва неговите политики.

След години облягане на негативни комуникационни стратегии, включително дезинформация и тролинг, руските власти сега се борят да станат релевантни на международната сцена като играч с мека сила. Както показват примерите от италианската доставка на помощ, тези усилия могат да бъдат подкопани от „приятелския огън“ на манипулативни комуникатори вътре в прокремълската екосистема.

По същия начин руските власти сега се събуждат в реалност, в която местната публика не може да бъде захранена със същия вид разсейваща дезинформация, която беше използвана в случаи като свалянето на полет MH17 или химическата атака в Солсбъри, Великобритания. Пандемията на коронавирус е в естеството си глобален проблем и самата Русия рискува да стане мишена на традиционно прокремълските усилия за заблуждение и объркване, когато, както каза руски експерт в интервю за EUvsDisinfo, „информационният бумеранг се завръща“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!