Бен Уолъс ще се сдобри със Зеленски някой ден, гаранция. Кадър: Ютюб

„Моите коментари за това как най-добре да бъде подкрепена Украйна предизвикаха голям интерес, но бяха отчасти погрешно представени“, написа британският министър на отбраната Бен Уолъс в своя фейсбук профил.

Казаното днес е по повод лекия дипломатически скандал, който се оформи във Вилнюс, където президентът на Украйна изрази недоволство, че страната му не е получила ясна покана за влизане в НАТО.

На срещата на върха във Вилнюс Бен Уолъс помоли (по британски иронично) Украйна да изразява повече благодарност към партньорите за военната им подкрепа и че това (доставка на оръжия или покана за НАТО) не е „Амазон“ – поръчваш нещо от каталога и ти го доставят до 2 дни.

На което Зеленски моментално (и по славянски емоционално) реагира, че е готов всяка сутрин след ставане първо да благодари лично на британския министър по телефона, стига той да поиска.

Реакцията на Зеленски предизвика критики дори от някои негови сънародници – украинският посланик в Лондон например я нарече „нездрав сарказъм“ и още не е отзован. (Ако бъде отзован, ДЕБАТИ.бг ще бъде един от първите, които ще го съобщят, б.р.).

За протокола: като човек, който е в челните редици на подкрепата за Украйна, обсъдих предизвикателствата, които могат да възникнат, докато работим за нашата обща цел да помогнем на Украйна да получи всичко необходимо, за да победи тази незаконна агресия“, продължи Уолъс.

„Говорех за факта, че Украйна понякога трябва да признае: в много страни и в някои парламенти няма толкова силна подкрепа, както във Великобритания (например в България, б.р.). Това не се отнася за правителствата, а по-скоро за гражданите и членовете на парламентите в цялата международна общност“, пише шефът на британската отбрана. (Имаме подозрения как ще използват думите му съветниците на президента Радев, БСП и т.нар. „Възраждане“, б.р.).

„Имаме късмет, че хората на Обединеното кралство и всички партии в нашия парламент подкрепят усилията ни да помогнем на Украйна. Рейтингът ни на одобрение за подкрепа на Украйна е сред най-високите в Европа – над 70%“, отбелязва Уолъс. (Имат късмет, това е факт, б.р.).

„Коментарът ми имаше за цел да каже, че е важно да се помни: човек трябва да полага усилия да достигне идеята му и до други граждани, които тепърва трябва да бъдат убеждавани“, оправда се министърът.

По-рано Бен Уолъс обясни пред в. „Гърдиън“, че когато в началото на войната пристигнал в Киев, веднага му бил връчен списък с оръжия, необходими на армията на Украйна. „Знаете ли, ние не сме „Амазон“, не бях пътувал 11 часа (има предвид със самолет до Полша и после с тайни влакове до Киев, б.р.), за да получа списък“, каза онзи ден ръководителят на британското отбранително ведомство.

Което ядоса Зеленски, и с основание – Украйна в онзи момент нямаше време за куртоязия, червени килимчета и салтанати – трябваха й „Джавелини“, защото танковете на Путин газеха Киев, Буча, Мариупол и т.н.

Уолъс обаче обясни във фейсбук профила си, че думите му за „Амазон“ са имали за цел да подчертаят, че отношенията на Обединеното кралство с Украйна не са транзакция, а партньорство. И добави, че той лично ще подкрепя Украйна докрай – колкото и докогато трябва.

В общи линии: както и руските пропагандни канали да претакат разменените остри фрази между двама джентълмени на високо ниво, в края на краищата двамата джентълмени ще си стиснат ръцете и ще се разберат на по чаша скоч или украинска водка – така се очертава.

А над Кремъл ще продължи да тегне мрак.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук