Сирия
Опасно стълкновение между руски и американски конвой в Сирия /снимка: The Foreign Insider/
Излизат нови детайли за причината за неочаквания сблъсък между американския и руския конвой в Североизточна Сирия, при който руско превозно средство блъсна амикански борниран автомобил и това причини наранявания на няколко американски войници, съобщава „The Foreign Insider“. Според местен експерт това е станало на 30 км от КПП Сeмалка, на иракско-сирийската граница.
Руският конвой е тръгнал от Хасаке и е подал информация към Координиращия американо-руски център, създаден още през 2015 г. Според подписаното споразумение руската страна е трябвало да изчака потвърждение, но такова не се е получило.
Причината за тръгването на руския конвой към границата е вероятно прихващането на конвой, идващ от иракски Кюрдистан на сирийска територия. Последният е бил американски, пренасящ оръжие и боеприпаси. Към него е имал и малък саудитски контингент.
Източници разкриват, че появата на саудитските военни е била неочаквана. Според сайта „Ел Дорар“ една от причините за саудитското присъствие там е силното сближаване между прокюрдските Сирийски демократични сили, подкрепяни от САЩ и Рияд.
В същото време проправителственият тв канал „Ал Маядин“ се базира на източници, които твърдят, че саудитският контингент е бил част от американски конвой, изтеглящ се от военната база “ Ат Тажи“ в Ирак. Последната съвсем наскоро беше предадена официално на иракската армия.
Крайната цел на американо-саудитския конвой е била американската база Ал Шадади, провинцията Хасаке. Според източниците саудитският контингент е наброявал 20 войника под командването на офицера Сауд ал Джагафи.
Анадолската агенция съобщава, че още в края на 2019 г. в нефтения комплекс Ал Омар, провинция Дейрезор са пристигнали 15 саудитски и египетски инженери и техници. Целта е била ремонт и разширяване на нефтодобива от този кладенец. Турската агенция информира, че въпросните технически специалисти работят за саудитския нефтен гигант „Арамко“, но последната отрече тези твърдения.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!