затворник
Изочник: Zee News Network

Иранец е осъден на 9 години затвор за обезглавяването на дъщеря си тийнейджърка в съня й, съобщиха местните медии, като добавиха, че майката иска екзекуцията му.

Така нареченото „убийство на честта“ на 14-годишната Ромина Ашрафи на 21 май предизвика широко възмущение, като медиите осъдиха „институционализираното насилие“ в ислямската република. Те твърдят, че Ромина е обезглавена в семейния дом в село Талеш в северната провинция Гилан.

„Въпреки настояването на съдебните власти за „специално отношение“ към делото, присъдата ужаси мен и семейството ми – каза майката Рана Дащи – Не искам съпругът ми да се връща отново в нашето село.“

Тя призова присъдата да бъде преразгледана и променена на „екзекуция“. След 15 години брак с убиеца, Дащи сподели, че сега се страхува за живота на останалата част от семейството си.

Наказателният кодекс на Иран не предвижда смъртно наказание за баща в случай на убийство на потомък и съдът може да осъди обвиняемите само на глоба и затвор.

Ромина е избягала, след като бащата отказал да даде разрешение да се омъжи за мъж, с 15 години по-възрастен. Тя обаче била задържана от властите и отведена у дома, въпреки че е пледирала пред съдията, че се е страхувала за живота си, ако бъде върната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!