протест в София
Източник: FB

Протестиращите са по улиците на българската столица София повече от 50 последователни дни, настоявайки за оставката на премиера Бойко Борисов и неговото правителство.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов подаде оставка на фона на критиките си за неуспеха да се справи с корупцията. Кирилов е петият правителствен министър, който подава оставка, след като протестите обхванаха балканската държава през юли в отговор на нахлуване в офиса на президента Румен Радев, открит критик на действащото правителство.

Близо два месеца протестиращите настояват премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев да се оттеглят поради на предполагаеми връзки с мафията и олигарси.

Барикадите в София и други градове в страната като Варна и Пловдив остават на фона на противоречиво предложение за нова Конституция, която да задържи настоящото дясноцентристко правителство на власт.

Националния протест е обявен за сряда, 2 септември – датата, на която се очаква правителството да вземе решението си за оставката на Кирилов.

„Не смятаме, че преди 2 септември това ще се случи, защото правителството отчаяно се опитва да остане на власт,“ каза пред „Юронюз“ Мария Матева, активистка на българската неправителствена организация „Правосъдие за всеки“ – Протестите продължават. И не само София протестира.“

Тя участва в протестите в София и родния си Бургас от самато начало. Въпреки, че приветства оставката на Кирилов, малко вероятно е общественият гняв да се успокои.

„Мисля, че оставката на правителството е едно, а другото, което е еднакво или дори по-важно, е оставката на главния прокурор Гешев“, каза тя.

„Ако успеят да предложат този нов конституционен проект, те ще останат на власт. Опитваме се да получим оставките им, за да не позволим това да се случи“, обясни Матева.

Новата конституция, предложена от управляващата партия ГЕРБ на Борисов, която беше изготвена от вече бившия министър на правосъдието, ще даде нови широки правомощия на длъжността на главния прокурор при по-малко механизми, които да го държат отговорен.

Кирилов бе критикуван още и заради неспособност да прокара реформи, възпрепятстващи корупцията в съдебната система и заради провала да предложи кандидат за поста на главния прокурор миналата година, което остави Гешев единствен кандидат за поста.

Текст: „Юронюз“ /тук със съкращения/.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!