епидемия училища

Новата учебна година у нас, а и в Европа, вече чука на вратите ни. Но заради пандемията от коронавирус нищо вече няма да е същото. Поне децата вече се връщат в класните стаи. Припомняме, че последната учебна година у нас завърши дистанционно, като учениците не бяха влизали в училище повече от два месеца.

Ето какви мерки се предприемат за началото на учебната година у нас и в Европа:

България

МОН обяви противоепидемични мерки в учебните заведения, с които се цели запазването живота и здравето на децата.

Всъщност МОН съобщиха, че не могат да въведат универсални мерки във всички училища, заради тяхната специфика, затова са дали препоръки, разделени на задължителни и препоръчителни:

Задължителни мерки

Носене на маски или шлемове
  • в  общите  закрити  части  на  учебната  сграда  –  преддверие,  фоайета,  стълбища, коридори,  санитарни  възли,  медицински  кабинет,  учителска  стая, библиотека,  бюфет  и столова  (освен  при  хранене)
  • за  всички  ученици,  учители,  в  т.ч.  от  външните  за институцията лица; -в класните стаи и другите учебни помещения (бази за учебно-практическо обучение, кабинети, физкултурен салон)
  • от учителите, които преподават на ученици от повече от една паралелка/клас/етап, в зависимост от прилагания в училището модел на дистанциране (между паралелки/класове/етапи).
  • При учители, които преподават само в една паралелка носенето на защитна маска/шлем е по тяхно желание;
  • в училищните автобуси.
  • носенето на маска или шлем в класната стая от учениците е по желание.
  • Дезинфекциране два пъти в деня – преди началото и след приключване на учебните часове
  • Проветряване на помещенията във всяко междучасие
  • Максимално ограничаване на контактите между учениците

Препоръчителни мерки – всяко училище само ще решава как да ги прилага

Основното предизвикателство е как да се осигури дистанция между учениците от различни класове. Някои училища разделиха коридорите, така че да не се смесват потоците.

Изолатори

Обособяването на място за временно отделяне на ученик или лице с гриподобни симптоми или т.нар. изолатори е задължително изискване на МОН.

Франция

Децата във Франция се върнаха в училище от 1 септември, но с облекчени мерки. Например, класовете са пълни. Учениците няма да стоят на метър и половина разстояние един от друг. Задължително е носенето на маски от училищния персонал и от децата над 11 години, докато са на закрито.

Училищата вече не са принудени да възпрепятстват смесването на различни класове и групи ученици, но се насърчават да залитат времето за начало и завършване, за да се предотврати натрупването на големи групи.
Подовете, бюрата и повърхностите, които се докосват редовно, като дръжките на вратите, трябва да се почистват и дезинфекцират поне веднъж на ден.

Училищата не са принудени да възпрепятстват смесването на различните потоци ученици, но насърчават предотвратяването на големи групи.

Поне веднъж на ден трябва да се дезинфекцират всички повърхности.

Италия

Италия затвори всички училища през март, когато в страната беше въведена и най-сериозната карантина в цяла Европа. На 14 септември започва учебната година в страната. Децата ще стоят на 1 метър един от друг. Децата ще бъдат разделени в отделни групи.

Влизането в клас ще става поетапно, училищата ще работят и в събота.

Учениците и училите ще трябва да носят маски. В случай, че е възможно, уроците ще бъдат на открито или в големи помещения.

Дистанционното обучение ще бъде възможно за ученици, които живеят с хора от уязвимите групи.

Германия

16 германски провинции отварят училищата, но учебната година ще започне по различно време за всяка една от тях.

Ще бъдат въведени допълнителни мерки за хигиена. Децата ще бъдат насърчавани да си мият ръцете по-често. Маските не са задължителни, а учителите ще бъдат тествани безплатно.

В класовете ще има по-малко ученици.

В някои провинции и учениците, и учителите ще трябва да носят маски, докато в други няма да се изискват маски.

Испания

Планът е всички учениците да се върнат в клас, след като до май месец обучението беше дистанционно.

Правителството издаде насоки, които ще бъдат адаптирани в зависимост от ситуацията във всяка от 17-те автономни области на Испания.

Децата ще трябва да пазят разстояние най-малко от метър и половина помежду си.

Заниманията на открито трябва да бъдат с приоритет. Маските са задължителни в училищните автобуси, там ще трябва да се пази и дистанция от метър и половина.

Дезинфекция в училищата ще се извършва веднъж дневно, а тоалетните ще се чистят по три пъти на ден.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук