Пловдив, Европейска столица на културата

Пловдив е избран за Европейска столица на културата 2019 с решение на 13-членно международно жури от 5 септември 2014 г. Градът печели титлата след състезание на национално ниво със София, Варна и Велико Търново. 

Концепцията е посочена като идеен пример за успешно съчетаване на историческото наследство на града с предизвикателствата и проблемите на съвременния живот, с визия за бъдещо развитие. Високо оценена в концепцията „Заедно“ е и амбициозната задача чрез културата да се обединят хората от различните поколения, етноси и вероизповедания в Пловдив и целия Южен централен район.

На 19 май 2015 г. Съветът на министрите на Европейския съюз утвърждава официално решението от 5 септември 2014 г.

Пловдив, Европейска столица на културата

Идеята

Решението Пловдив да кандидатства за титлата ЕСК се ражда през 2010 г., когато група пловдивски артисти и интелектуалци се обединяват около тази кауза. Сред тях са и някои от хората, работили за осъществяването на Европейския месец на културата в Пловдив през 1999 г.

Първоначалната идея идва от Сдружение „Изкуство днес“, от където са и първите двама членове на Инициативния комитет, започнал целия процес – Якоб Рачек – стипендиант на Фондация “Робърт Бош” в Пловдив и Емил Миразчиев – председател на Сдружение “Изкуство днес”. В инициативния комитет са поканени още и Мариана Чолакова – Почетен консул на Германия в Пловдив, Десислава Шишманова – директор на БНТ Пловдив, Виктор Бойчев – Директор на Държавен куклен театър – Пловдив. Впоследствие към комитета и след подписания меморандум се присъединяват и Любозар Фратев – бизнесмен и председател на Туристическата камара в Пловдив, Анастас Бадев – дългогодишен заместник кмет Култура и образование, Пенка Калинкова – журналист и театрален критик, Йохан Девлетян – директор на отдел Култура в Община Пловдив.

Меморандумът за кандидатурата на Пловдив за ЕСК може да видите в частта Документи в сайта ни.

Пловдив, Европейска столица на културата, откриване

Подготовката

Процесът по подготовката на кандидатурата е вълнуващ период, изпълнен с множество срещи, разговори и консултации с местни и чуждестранни организации, институции, културни общности и отделни личности.

Първият етап оформя концептуалната рамка на програмата, в който над 35 творчески екипа кандидатстват с идеи, част от които залягат в проектите по апликационната книга на града.

Пловдив, Европейска столица на културата, откриване

Вторият етап е посветен на взаимодействие с артистичната среда на Пловдив и включване на европейски партньорства. През март, април и май 2015 г. са проведени десетки срещи с представители на различни организации и граждани, които активно участват в изграждането на програмата.

Кулминацията

Над 30 културни събития се проведоха през уикенда, с който беше открито събитието „Пловдив – Европейска столица на културата“. „РАЗНООБРАЗИЕ“ и „НИЕ СМЕ ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ“ са ключовите послания в концепцията на откриващия спектакъл, свързани под мотото ЗАЕДНО. Спектакълът съчетава традиционни  български изпълнения и модерни съвременни технологии. Основа на програмата беше зашеметяваща 30-метрова кула, осигуряваща видимост от 360 градуса.

Пловдив-Европейска столица на културата

Цялата инициатива стимулира мисленето за културните политики да бъде поставено в по-широк контекст, който включва не само опазване и развиване на културното – историческо наследство, не само съвременното изражение на културното съдържание, иновативните и алтернативни решения, но и връзките и значението на културата за различни сфери от живота.

След края на инициативата интересът към Пловдив като туристическа дестинация все повече се увеличава не само от чужденци, но и от българи, които преоткриват историческата архитектура и култура.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!